banner-image

Konkurs za izradu Akcionog plana razvoja poljoprivrede

Grad Novi Sad raspisao je konkurs za izradu Akcionog plana razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada do 2022. godine. Prioriteti i mere u okviru ovog plana, kako se navodi u dokumentaciji, jesu podrška za razvoj poljoprivrednih gazdinstava mladih poljoprivrednika i razvoj aktivnosti udruženja seoskih žena, ruralna infrastruktura, prenošenje znanja i informativne aktivnosti i saradnja između različitih učesnika u tržišnom lancu vrednosti u sektorima proizvodnje i prerade povrća, voća, vinove loze, junećeg i jagnjećeg mesa.

Akcioni plan mora biti pripremljen u skladu sa savremenim principima upravljanja javnim politikama, te u tom smislu potrebno je definisati problem poljoprivrede i ruralnih područja kao i ciljeve čija realizacija vodi do rešavanja postojećih problema.

Osnovna svrha ovog dokumenta, kako se navodi, jeste da služi kao vodič Upravi za privredu za implementaciju agende razvoja poljoprivrede do 2022. godine, te je neophodno da plan nudi konkretne predloge i smernice kako bi se unapredio, ali i motivisao dalji rad aktera.

Cilj je da se poveća konkurentnost poljoprivrednog sektora i sektora ruralnog razvoja, poboljša plasman na tržištima, kako domaćem, tako i regionalnom i međunarodnom, unapredi tehnološki razvoj, a sve radi povećanja zaposlenosti u ovim sektorima.

Plan je potrebno definisati, kako se precizira u dokumentaciji, tako da bude u skladu sa Evropskom regulativom i praksom, što znači da akcenat treba staviti na unapređenje efikasnosti korišćenja raspoloživih EU fondova i drugih međunarodnih organizacija (IPARD, UNDP i sl).

Rok za slanje ponuda je 6. jun, a za izvršenje usluge 30. septembar 2018. godine.

Više o ovom konkursu možete pročitati OVDE.

Izvor:eKapija