banner-image

Dan polja NS Instituta u znaku jubileja

Na Rimskim Šančevima, na oglednim poljima novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo danas je održan tradicionalni Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice. Ova manifestacija održava se sa željom da se na jednom mestu sretnu nauka i praksa, odnosno da poljoprivrednici na poljima vide kako izgledaju sorte i hibridi za čiiji uzgoj je primenjena puna agrotehnika. Poljoprivrednici takođe ovde imaju priliku da pitaju sve što žele stručnjake koji su stvorili sorte, dobiju preporuku najboljih agrotehničkih mera i sortiment za njihove proizvodne uslove.

– Dan polja je vreme kada možemo da pokažemo kako upornost i znanje mogu da dovedu do odličnih rezultata. Želim da se zahvalim svim stručnjacima u Institutu koji su predano radili i rade na stvaranju visokoprinosnih i kvalitetnih sorti i hibrida, ali i poljoprivrednicima koji su nam poklonili poverenje znajući da možemo da ispunimo njihova očekivanja, rekao je prof.dr Jan Turan, direktor Instituta podsećajući da ove godine Institut slavi osam decenija postojanja kao i da je pre nekoliko dana proglašen institucijom od nacionalnog značaja. Dodao je i da se NS sorte ii hibridi iz godine u godinu seju na sve većim površinama i u Srbiji, ali i u inostranstvu.

Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr vuk Radojević koji je tom prilikom istakao da je NS seme jedinstven domaći agrarani brend, a da status institucije od nacionalnog značaja ukazuje na to da je Institut prepoznat kao važan ne samo u odnosu na državne organe, već i na međunarodnom nivou, te da je to dodatni podstrek za njegov rad.

-Naša saradnja se konkretno ogleda u zajedničkom učešću u IPA projektu prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, gde su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut za ratarstvo i povrtarstvo partneri u kreiranju projekta „AGRINNO“. Vrednost ovog projekta je 325.000 evra, a osnovna ideje je realizacija izgradnje demo staklenika sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu, istakao je Radojević otvarajući skup na kojem se okupilo više od hiljadu naučnika, stručnjaka, predstavnika vlasti, ali pre svega poljoprivrednika kojima je u prvom redu ova manifestacija i namenjena.

S.K.