banner-image

Podrška kroz IPARD programe za proizvodnju biomase

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas opštinu Žabalj gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i obišao pogon za proizvodnju biomase na organskoj farmi kompanije „Global Seed“ u Čurugu.

Nedimović je istakao da je to jedan od primera kako treba da se zaokruži proizvodnja i na mnogo manjim gazdinstvima.

“I deset do petnaest puta manje farme mogu da imaju postrojenja za proizvodnju biomase. Ministarstvo će i kroz IPARD programe podržati takve projekte, jer to ne znači samo uštedu već je reč i o ekologiji“, poručio je Nedimović.

Generalni direktor kompanije „Global Seed“ Saša Vitošević podsetio je da je reč o investiciji započetoj još 2006. godine i naveo da je u organsku proizvodnju mleka, sa farmom i elektranama za biomasu od 1,2 megavata, ukupno uloženo 22 miliona evra. 

Samo postrojenje za biomasu koštalo je 4,3 miliona evra, naveo je Vitošević, takođe dodajući da je, pored proizvodnje električne energije, to i način rešavanja ekološkog problema.
Kompanija „Global Seed“ se bavi organskom proizvodnjom ratarskih kultura, organskog mleka, uzgojem tovnih junadi i mlečnih krava i dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora. Lider je u proizvodnji organskog mleka u Evropi sa 1.000 krava na muži i godišnjom proizvodnjom od oko 7 miliona litara organskog mleka.