banner-image

Bira se domaćinstvo sa najviše lasta

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i ove godine organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ , uz podršku Mad Head Games u kojem se traži domaćinstvo sa najviše zauzetih gnezda lasta na svom imanju.
„Smatra se da je intenzivna poljoprivreda osnovni razlog koji dovodi do gubitka staništa i smanjenja populacija ugroženih vrsta“, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima“.

Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine na području Srbije gnezdi se između 200 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.

Da bi učestvovali na takmičenju, učesnici moraju da ove godine imaju najmanje jedno ili više zauzetih gnezda seoskih lasta na svom domaćinstvu. Pri tome, pobednici predhodnih takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ nemaju pravo učešća.

U okvru ovog takmičenja nagradiće se domaćinstvo s područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta.Pri tome se pod domaćinstvom smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, nagrada će se ravnomerno podeliti.

Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Po izboru, a pre proglašenja pobednika, žiri će proveriti verodostojnost broja gnezda koja je učesnik prijavio.
Broj gnezda mora biti dostavljen do 17. juna 2018. do 20:00 časova, a prijavljivanje se vrši putem ptijavnog formulara koji možete pronaći OVDE.

Pobednik će dobiti 1.000 kilograma (1 tona) kukuruza,a organizator zadržava pravo da zameni nagradu za drugu u istoj vrednosti ukoliko smatra da je potrebno.
Konačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 22. juna 2018. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sve dodatne informacije možte dobiti slanjem upita na imejl [email protected] i [email protected], ili pozivom na telefon 021/631-83-43 i 011/334-39-02. 
Prošle godine, među 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.