banner-image

Malinari s administrativne granice s Kosovom kreću u protest

Protestu malinara u Prijepolju pridružuju se i poljoprivrednici iz sela na administrativnoj granici sa Kosovom, izjavio je večeras predstavnik proizvođača malina iz ovog područja Dejan Jovanović.

-Malinari iz kraja Poljanica, odnsono sela Trstena, koje je tik uz administrativnu liniju s Kosovom kreću u proteste. Pružamo punu podršku kolegama u drugim delovima Srbije, udružićemo se njima. Mi smo na Koridoru 10, već smo se skupili i ako treba blokiraćemo saobraćajnice u našem kraju. Odlučni smo u nameri da istrajemo u protestu i niko ne neće moći da nas slomi – poručio je Jovanović.

On kaže da u ovom kraju 300-400 porodica živi od malina i da je njihov opstanak doveden u pitanje zbog enormno niskih najavljenih otkupnih cena u godini kada je i rod loš, odnsno zbog nebrige države koja je digla ruke od proizvođača.

-Mi nemamo internet na administrativnoj liniji sa Kosovom, potpuno smo skrajnuti i o svemu čujemo poslednji. Želimo da se zna da i mi postojimo i da smo u ogromnom problemu. Kompletno se pridružujemo štrajku, potpisujemo se i krećemo. Nezadovoljstvo je prevršilo čašu. Da država povećava nezarađene plate i penzije preko nas malinara, to je grehota – kaže Jovanović.

Napominje da će poljoprivrednici iz Poljanica protestovati i zbog visokih cena goriva 8. juna.

-Razumemo revolt privrednika zbog našeg protesta i taksiste koji su na gubitku zbog blokada puteva ali mi smo tek mali proizvođači, imamo male zasade, to nam je jedini način da opstanemo. Ministar Krkobabić i drugi poručuju mladima da ostaju na selu, evo ja sam se vratio, a nemam ništa, od obećane pomoći ni govora – kaže Jovanović.

Pomenimo, u izjavi za Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE predsednik vojvođanskog udruženja „Mačina-Ratkovo“ Danilo Šćepanović kazao je da se malinari iz Vojvodine takođe pridružuju protestu.

S. G.