banner-image

Malinari zadovoljni, država će pomoći u rešavanju problema

Predstavnici malinara zadovoljni su današnjim sastankom sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i kažu da su dobili obećanje da će država posredovati u razgovorima malinara i hladnjačara o dnevnoj otkupnoj ceni, kojom su sada nezadovoljni. Predsednik Udruženja „Limska dolina Prijepolje“ Sanel Dizdarević rekao je novinarima posle dvočasovnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da je dogovoreno da se iduće nedelje organizuje sastanak malinara i hladnjačara u Privrednoj komori Užice.

„Nama je bitno da će se ići u realizaciju rešavanja dnevnih otkupnih cena koje su bile pogubne za nas proizvođače i koje bi nas dokusurile“, rekao je Dizdarević u kratkoj izjavi novinarima.

Naveo je da se tek ušlo u proces dogovaranja, te podsetio da su pre dva dana dva najveća kupca u Srbiji izašla sa cenom maline u Arilju od 125 do 130 dinara.

Kako je rekao, cena će u narednom periodu rasti kako berba bude odmicala.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će zbog poremećaja na tržištu, obezbediti komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva, dogovoreno je na sastanku malinara i ministra Branislava Nedimovića.

Kako se navodi u saopštenju, dogovoreno je i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače. Nedimović je na sastanku istakao da je Ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu koštanja proizvodnje maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene ovog voća.

Na današnjem sastanku sa ministrom Nedimovićem bili su pored predstavnika Udruženja „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja, i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

Ministar Nedimović je pred sastanak sa malinarima izjavio da će osim cene po kilogramu razgovarati i o tome da proizvođači malina sednu sa hladnjačarima i razgovaraju.

Nedimović je za TV Pink rekao da je spreman da razgovara i sa hladnjačarima, odnosno sa svima da bi se problem rešio.

„Pričaćemo danas i o načinima kako da sednu za sto i razgovaraju sa hladnjačarima. Imate hladnjačare koji zloupotrebljavaju situaciju, pa kažu da je cena 50 dinara, neki nemaju hladnjaču blizu, pa ne mogu ni da dopreme do onih koji plaćaju 130 dinara, jer malina trpi prevoz do 50 kilometara, posle toga više nije prve klase, u prevozu prelazi na drugu klasu i samim tim pada cena“, kazao je Nedimović.

Nedimović je istakao da postoji problem sa nekim krajevima u Srbiji gde nema razvijenih hladnjača, a to su kraj Prijepolja, Priboja, gde imaju samo dve hladnjače i gde dolazi do „nekog monopolskog ponašanja“.

„Osim cene, imamo i stvar koja se tiče monopola, imamo državnu instituciju koja ima velika ovlašćenja, to je Antimonopolska komisija, ona je uradila izveštaj. Oni kažu da nema antimonopolskog ponašanja. Kada se svi hladnjačari saberu, ovih deset najvećih, ne prelaze 40 odsto“, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je ta komisija prošle godine uradila analizu tržišta Srbije i došla do zaključka da imamo 600 hladnjača u ovom trenutku koje otkupljuju malinu.

„Najveći otkupljivač ne prelazi devet odsto od ukupne prodaje“, kazao je ministar poljoprivrede.

On je dodao da je Srbija sa 1. junom izvezla 99.000 tona malina, što je rekord i kazao da svega tri posto maline apsorbuje se na srpskom tržištu, dok je 97 odsto izvoz.

„Možda je to problem u obaranju cene maline, ali mi smo potpisnici raznih sporazuma o slobodnoj trgovini, a najlakše je zatvoriti granicu i onda vama neko zatvori granicu za nešto što vama znači“, kazao je Nedimović i naveo primer da ako BiH ili Makedoniji zatvorimo granicu za uvoz malina, onda će nama EU zatvori za izvoz, pa će 97 odsto malina završiti u Srbiji.

Tržište zapadne Evrope najviše apsorbuje našu malinu, kazao je Nedimović i naveo da je ove godine u Meksiku povećana proizvodnja maline za 80 odsto, što može dovesti do toga da Amerika i Kanada možda postanu tržišta koja će za nas biti nedostižna zbog nekonkurentnosti.

„Ovi ljudi imaju mnoštvo maline po nižoj ceni i to će biti ozbiljni problem. Sorta koja se kod nas gaji je najkvalitetnija i skuplja je za proizvodnju, naročito zbog tehnike branja, jer je beru ljudi, a nema radnika i dnevno je 2.500 do 3.000 troška za branje malina. To je veliki udar na strukturu cenu i povećava je, a s druge strane imate zasade gde se malina bere mašinski, lošijeg je kvaliteta, ali i cena je niža“, objasnio je ministar.

Dodao je da će 20. juna biti urađeno mnoštvo tendera u Evropi gde će se znati koja je očekivana cena za malinu.

Najavio je da će se danas sastati sa zamenikom ministra spoljne politike Mađarske, sa kojim će razgovarati oko zajedničkog projekta o izgradnji prerađivačkog kapaciteta u Arilju od 12.000 tona prerade druge klase, što je najteže prodati.

Izvor:RTV