banner-image

Počela berba višnje, cena i zarada neizvesni

Proizvođači višnje iz okoline Topole ovih dana počeli su berbu. Višnja je inače poznata kao voćna vrsta koja se lako razmnožava i ne traži velika ulaganja, a ono što uvek predstavlja problem uzgajivačima ovog voća je otkupna cena.

Prošle godine cena na otkupu se smenjivala od 40-60 dinara za drugu klasu, dok je prva klasa prodavana po ceni od 80 dinara. Ove godine cena je niža, a razlog za to se ne zna. Variranja u ceni bila su prisutna i ranijih godina pa se odgajivači nadaju da će cena ipak biti veća.

Marko Vićentijević gaji višnju godinama, a ovogodišnjim rodom nije zadovoljan.

„Grad je prethodnih dana naneo, ali ne drastično, štete ima i od ranije tako da i pored zaštite koja je primenjivana, višnja će morati da se proda kao drugoklasna, po nižoj ceni. Mlađi zasad sam više štitio i tu je malo bolja situacija ali ipak je cena loša. Onaj ko još mora da plati radnike nema zaradu uopšte“, rekao je Vićentijević.

U domaćinstvu Milenić iz sela Donja Trnava slična je situacija, višnja se bere ali zarade nema.

„Imam pod višnjom 3,5 hektara oblačinske, i 50 ari šadinke, podigao sam i nov zasad od dva hektara koji tek treba da stigne na rod. Višnju predajemo po ceni od 60 dinara za prvu, a 40 dinara za drugu klasu. Radnici sezonci višnju beru po ceni od 25 dinara po kilogramu i sve je teže naći radnu snagu“, objašnjava Milenić.

U nekim selima otkupa i nema, a u drugima ima , ali cena varira tako da odgajivači ovog voća nikada nisu sigurni po kojoj ceni će predati svoje plodove.

Izvor:Glas zapadne Srbije