banner-image

Poljoprivredni fakultet dobio vinski analizator

Na Oglednom dobru novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima, u okviru laboratorije za enološka ispitivanja pušten je u rad vinski analizator za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 17 miliona dinara.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je tom prilikom izjavio da je reč o najsavremenijem uređaju, prvom takve vrste u Srbiji, koji će značajno doprineti unapređenju kvaliteta vina.

„Reč je o najsavremenijem vinskom analizatoru u ovom delu Evrope koji će omogućiti podizanje kvaliteta vina sa naših prostora, ali i približavanje standardima razvijenijih zemalja u ovoj oblasti“, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je ovo dobar primer saradnje nauke i privrede, jer će analizator za vino, pored naučno-istraživačkih procesa i rada profesora i studenata sa Poljoprivrednog fakulteta, biti na raspolaganju i vinarima i vinogradarima iz Vojvodine.

„Politika Pokrajinske vlade jeste da omogući i obezbedi najbolje i najkvalitetnije uslove u svim oblastima života i rada, a ova donacija to i pokazuje“, dodao je predsednik Mirović.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Nedeljko Tica, rekao je da se, pored velikog broja parametara koje vinski analizator može da odredi, značaj ogleda i u brzini i preciznosti analiza, te dodao da se ovom donacijom ostvaruje strateški cilj Poljoprivrednog fakulteta, a to je nabavka najsavremenije opreme koja će biti na usluzi nauci i privredi.