banner-image

Berba višanja obustavljena u Merošinu zbog niske cene

Cena je premala apelovali su proizvođači. Direktor zadruge „Oblačinska višnja“ Dušan Miladinović kazao je za agenciju Beta da su proizvodjači ogorčeni i da po sadašnjoj ceni „višnju sigurno neće mnogo da beru“. „Berba je krenula sa otkupnom cenom od 40 dinara, ali je već posle dva dana cena pala na 35 dinara. Razgovarali smo sa svima, i sa vlasnicima hladnjača i otkupljivačima, i svi kažu da tu cenu diktira tržište“, istakao je Miladinović.

On je rekao da će zadrugari pokušati da zajedno sa predstavnicima opštine Merošina ugovore sastanke u Vladi Srbije, jer su svesni činjenice da sami na lokalu ne mogu ništa da učine.

Miladinović je pre početka berbe višanja rekao da otkupna cena ne bi smela da bude manja od 50 dinara, kako bi mogli biti pokriveni i troškovi berbe. „Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, djubriva. Nikakvu zaradu proizvodjači nemaju sa cenom od 40 dinara, a sa nižom cenom su u gubitku“, naglasio je Miladinović i dodao da je kvalitet višanja i ove, kao i prošle godine odličan.

On je podsetio da je prošle godine otkupna cena višanja bila 80 i 90 dinara.

Opština Merošina spada u najveće proizvodjače višanja u Srbiji sa oko 2.000 hektara višnjika i godišnjim rodom izmedju 100.000 i 150.000 tona.

U Sekretarijatu za poljoprivredu grada Niša kazali su da u niškom kraju otkupna cena višanja i dalje iznosi 40 dinara, kao što je to bila i na početku berbe pre nedelju dana.

(Beta, Agrosmart)