banner-image

Organski spanać porodice Balanji – Najbolje iz Srbije

Organski spanać koji proizvodi porodica Balanji na svom gazdinstvu u Lukinom Selu kraj Zrenjanina, a koji je sertifikovani proizvod od 2007. godine, proglašen je za najbolji robni brend u kategoriji organski proizvod na završnoj svečanosti akcije „Najbolje iz Srbije 2017“ koja je održana u Beogradu, piše portal Poljosfera. 

Svi oni koji godinama koriste povrće iz bašte i plastenika porodice Balanji sigurno nisu iznenađeni. Jer o dobrom se daleko čuje.

Šandor i Ilona Balanji sa svojom decom Šandorom mlađim, Viktorijom i Rekom, povrće i voće proizvode po organskim principima od 2007. godine.

Danas povrće uzgajaju na 2 hektara. Od toga 3.300 m² je pod plastenicima. U proizvodnji je oko dvadeset biljnih vrsta. Od ove godine i voćnjak na pola hektara sa desetak voćnih vrsta je u punom statusu organske proizvodnje.

Balanji: Zadovoljni potrošači su nam najvažniji

„Smatramo da imamo kvalitetnu robu i stabilnu proizvodnju, pa i lepo pakovanje. Za spanać smo dobili mnogo pozitivnih komentara potrošača i to nam najviše znači. Njihovo zadovoljstvo je, ustvari, najvažnije. Mogli smo da se takmičimo i sa drugim lisnatim povrćem koje proizvodimo, jer je, takođe, kvalitetno i ukusno. To nije samo naša zasluga, već je i geografsko područje i zemljište gde proizvodimo povrće pogodno, a mi smo samo to umeli da iskoristimo“, kaže Balanji.

O spanaću koji je najbolji organski proizvod Balanji kaže da uglavnom svake godine ostavlja seme spanaća koje seje kao sopstveno organsko seme u narednoj godini. Spanać se može nabaviti u 3 marketa u Beogradu, jednom u Novom Sadu, na dve pijace u Beogradu i može se naručiti za dostavu brzom poštom.

„Naš cilj je da lisnato povrće koje proizvodimo, ne samo spanać, već i blitva, zelena salata, pitomo zelje, rukola, pitoma nana što pre budu na trpezama naših potrošača. Sveža roba je naš prioritet. Od berbe do jela ne sme da prođe više od 24 sata. Ovo postižemo tako što na pijaci u Beogradu imamo zakupljenu tezgu, a jedan deo sveže robe isporučujemo i radnjama. Naši saradnici znaju da mogu da poruče robu svakog dana za sledeći. Berba lisnatog povrća je završena svakog jutra do pola devet i odmah ga pakujemo i isporučujemo. Radimo i kućnu dostavu u saradnji sa distributerima. To je važno, jer lisnato povrće treba da zadrži energiju i svežinu koju ima kada se ubere u jutarnjim satima“, kaže Balanji.

Organski proizvođač godinama mora da potvrđuje kvalitet svojih proizvoda

Balanji smatra da u poslednjih desetak godina potrošači u Srbiji prepoznaju pouzdane proizvođače. On kaže da početnici ne mogu očekivati da će ih potrošači odmah prihvatiti samo zato što imaju sertifikat da proizvode organski proizvod. Potrošači moraju da koriste proizvode duže vreme kako bi stekli poverenje i uverili se u kvalitet.

„Stvarno treba da prođu godine. Mnogi naši partneri u početku nisu obraćali pažnju, ali u poslednje vreme dolaze na naše gazdinstvo, obilaze, posmatraju i to je presudno za njih da nas izaberu za njihove snabdevače. Bilo je primera da naši potrošači koji žive u Beogradu organizuju porodični izlet i dođu do našeg imanja. Mi se jako radujemo kada nam dođu gosti. Naše gazdinstvo je otvoreno za sve posete i razgovore i uvek imamo vremena za sve one koji žele da vide gde se i kako proizvodi organsko povrće koje koriste za ishranu“, objašnjava Balanji.

Oslanjamo se na sopstveni rad i tako treba da bude

Naš domaćin na pitanje o odnosu države prema organskim proizvođačima ne troši mnogo reči. Više voli da priča o proizvodnji i potrošačima. Ipak odgovara da pamti i vreme kada je organska proizvodnja bolje subvencionisana nego što je to slučaj danas.

„U poslednje vreme se samo najavljuje i ubeđuju nas da je bolje. Međutim, pamtimo mi i bolje dane. Iskreno da kažem, učestvujem na određenim konkursima. Ali, već sutra zaboravim na to, jer ako dobijem dobro, ako ne, i to je dobro. Naša koncepcija proizvodnje se oslonja na sopstveni rad i tako funkcionišemo, jer tako treba da bude“, jasan je Balanji.

Organski proizvodi bi mogli biti i iskuplji, smatra naš domaćin.

„Kada bih rekao da za naše proizvode možemo da tražimo koliko hoćemo, ne bih preterivao. Međutim, tu je najveća opasnost, jer treba da kontrolišemo sebe i da ne preterujemo. Jeste da su organski proizvodi traženi i da su kvalitetni, ali umerenost u određivanju cena je poželjna. A to znači da unazad šest godina nemamo velike promene cena. One su, uglavnom stabilne. To je važno i za naše partnere koji od nas kupuju i posle toga prodaju u svojim radnjama, kao i za potrošače koji direktno kupuju od nas. Mi bismo robu prodali i kada bi ona bila skuplja. Ali, nije to uvek najvažnije. Važno je da cenimo naše potrošače, našu dobru saradnju i trajemo u ovom poslu što duže“, smatra Balanji.

Imaju i evropski standard

Poljoprivredna gazdinstva, uglavnom, nemaju kapacitete da se bave i proizvodnjom i preradom. Gazdinstvo Balanji se opredelilo da bude dobavljač organskog povrća za preduzeće koje se bavi izvozom sušenog organskog povrća. Zato im je bio potreban evropski standard koji su dobili aprila ove godine. Balanji kaže da se taj standard ne razlikuje mnogo od domaćeg standarda i da nije iziskivao dodatne napore kako bi ga usvojili i primenili na gazdinstvu. 

„Bitno je zbog nas da bismo imali još šire tržište. Sada je na nama da obezbedimo i dovoljno proizvoda“, zaključio je Balanji, proizvođač organskog spanaća koji je „Najbolji iz Srbije“.

(Poljosfera)