banner-image

Traktori danas nisu na ulicama, Vlada na potezu

Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS), koja je juče organizovala proteste u petnaestak mesta u Vojvodini i centralnoj Srbiji, danas neće izlaziti s traktorima na ulice.

Kako je za Agrosmart izjavio predsednik Upravnog odbora NAPS Jovica Jakšić jučerašnji protesti bili su znak upozorenja na moguće radikalnije proteste ako se ne reši problem enormno skupog goriva za seljake, ali da okupljanja neće biti do sastanka sa nadležnim.

-Čekamo odgovor iz MInistarstva poljoprivrede i očekujemo sastanak sa ministrima poljoprivrede i finansija. Osim toga, počela je žetva pšenice i taj posao moramo obaviti – kazao je Jakšić.

Jučerašnji protest u Malom Crniću

Draško Živković iz Malog Crnića, u kojem su juče takođe poljoprivrednici vozili traktore u znak upozorenja kaže za Agrosmart da su nadležnim predati zahtevi u vezi sa ukidanjem akciza na gorivo i da će se s daljim potezima čekati nekoliko dana, dok se ne dobije odgovor iz Vlade.

Po njegovim rečima dat je rok od nedelju dana, a pošto je jasno da je problem kompleksan i da je tehnički neizvodljivo da se akcize ukinu preko noći, nadležnima je predložena i naturalnu razmena kao rešenje – da se uključe Robne rezerve i da se uvede paritet kilogram pšenice na litar nafte.

-Čekmo reakciju ministarstva poljoprivrede i finansija. Objavljeno je da će ministar Siniša Mali razgovarati sa MMF-om o smanjenju akciza na gorivo od 56 odsto, ali koliko će MMF-u biti bitan problem poljoprivrednika? Zahtevamo ukidanje akciza za poljoprivrednike, poljoprivreda nije luksuz, obezbeđuje hranu za sve nas – kaže Živković dodajući da su pre pet godina poljoprivrednicima obećane kartice za plavi dizel i da takva obećanja od tada stižu svakog proleća i jeseni ali od njih ništa.

Politika umešala prste?

Osvrćući se na države u region koje daju kudikamo veće subvencije svojim poljoprivrednicima i void drugačiju akzicnu politiku, on podseća na to da je i kod nas bilo drugačije do pre par godina.

-I mi smo to imali ali ova nam je vlast to uzela 2012. godine. Imali smo i subvencije i pomoć za đubrivo i gorivo – za 60 litara. Tada smo tražili da to bude 100 litara jer su direktna plaćanja spustili sa 100 hektara na 20, a evo sad nemamo ništa. Liberalizovano je tržište i imamo liberalne cene poljoprivrednih proizvoda u odnosu na okruženje ali nemamo liberalne inpute. Kako mogu da se takmičim s Hrvatom koji ima 400 evra subvencije i gorivo 90 dinara, a ja subvencije 20 evra i gorivo od 170 dinara – pita se Živković. – Sad kažu kako je politika umešala prste u naš protest, kako političari organizuju nemire. Želimo samo da se ovaj problem konačno reši.

S. G.