banner-image

Vlada razmišlja o smanjenju akciza, ali ne o zahtevima s ulice

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza na gorivo i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte.

„Intenzivno radimo s predsednicom Vlade (Anom Brnabić) na tome da nađemo najbolju meru i da izađemo građanima u susret i po tom pitanju. Ali apsolutno ne da odgovoramo na one proteste sa ulica i zahteve sa ulica“, rekao je Mali. Dodaje da se ne može svaka mera posmatrati izolovano i da je prioritet povećanje konkurentnosti privrede merama koje će doprineti rastu privednih aktivnosti. 

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet. On je rekao da su cene goriva porasle u prethodnih godinu dana, ali da je to uzrokovano rastom globalnih cena nafte na svetskom tržištu i nije posledica povećanja akciza.

„U ekonomiji cene rastu i padaju. Fokusiramo se na ukupan uticaj kretanja cena, a ne na jedan element koji raste ili pada“, dodao je Ruf.  On je objsnio da iz tih razloga smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet.

Ruf je objasnio da je MMF više fokisiran na smanjenje poreza na rad ili smanjenje poreza na dobit što bi bio podsticaj investitorima.

Dodao je da je u centru pažnje MMF-a i zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici koji su pod udarom povećanja cena, ali je dodao da je takva pitanja bolje rešavati kroz socijalne beneficije.

(Beta)