banner-image

Dan polja održive proizvodnje soje

Ovom prilikom je obeleženo i 140 godina proizvodnje soje u Evropi i istaknut značaj kontrolisanog „bez gmo“ kvaliteta i domaćeg porekla ove važne proteinske kulture za stočnu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju hrane, pre svega mesa, mleka i jaja.

Generalna direktorka međunarodnog Dunav Soja udruženja Marija Kalentić posebno je istakla značaj domaće genetski nemodifikovane soje i „bez gmo“ označavanja hrane.

„Ono što možemo i što cela Evropa radi je da sa ‘bez gmo’ označimo hranu od životinja hranjenih takvom stočnom hranom. To je ono za čega se Dunav Soja udruženje zalaže – za ‘bez gmo’ sertifikaciju i označavanje, za pravo da znamo šta kupujemo i mogućnost da biramo i istovremeno podržimo domaće proizvođače“, rekla je Kalenić na Danima soje.

Direktor kompanije Agro business partner Branko Jevremov rekao je da je kroz saradnju sa Dunav Sojom ta kompanija prošle godine sertifikovala sirovo mleko, kao prvo zvanično deklarisano mleko „bez gmo“ proizvedeno u Evropi, koje je dobijeno od grla hranjenih isključivo genetski nemodifikovanom domaćom sojom. 

„U destogodišnjem iskustvu poslovanja kompanije ABP u Srbiji sa apsolutnom sigurnošću želim da naglasim da se naši poslovni rezultati konstantno povećavaju potvrđujući održivost poslovne strategije bazirane na proizvodnji soje. To potvrđuje činjenicu da se u biljnoj i stočarskoj proizvodnji može, treba i mora
planirati, računati i unapređivati proizvodnja soje“, kazao je Jevremov.

Danu polja Dunav Soje održan je Lugovu, a Dunav Soja je evropsko, međunarodno nezavisno, neprofitno udruženje za promociju i podršku proizvodnje visokokvalitetne genetski nemodifikovane, koje okuplja više od 300 članova iz oko 20 evropskih zemalja

Međunarodni Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta omogućavaju bez gmo sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda čime se garantuje da je proizvod domaćeg i kontrolisanog porekla i kvaliteta, u čijoj proizvodnji nisu korišćeni genetski nemodifikovani sastojci, kako u ishrani životinja, tako i u krajnjem proizvodu.

Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta odobreni su za korišćenje u Srbiji od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu od 2015. godine.

Na tržištu u Srbiji sertifikovana su jaja, sirovo mleko i više od 70.000 tona soje i prozvoda od soje.

(Agrosmart)