banner-image

Uskoro prvi radarski sistem za protivgradnu zaštitu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je opštinu Topola, u kojoj je zbog nevremena i grada proglašena vanredna situacija, i tom prilikom najavila da će u narednim danima biti raspisan tender za prvi radarski sistem za protivgradnu zaštitu u Srbiji. Brnabić je podsetila na to da je Vlada na jučerašnjoj sednici donela odluku da formira Komisiju za procenu i sanaciju štete koja će održati sastanak, kako bi se videlo šta treba da se uradi po pitanju ovih vremenskih nepogoda.

Prema njenim rečima, članovi Komisije su predstavnici ministarstava finansija, trgovine, turizma i telekomunikacija, državne uprave i lokalne samouprave, MUP-a i Kancelarije za javna ulaganja. Ona je istakla da Srbija nije dovoljno dobro pokrivena protivgradnom zaštitom, te da postoji više problema, od kojih je prvi što nema automatskog sistema protivgradne zaštite. Drugi problem je, kako je navela, taj što nema dovoljno dobre regionalne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srpskom i Hrvatskom kada je u pitanju protivgradna zaštita, na čemu mora da se radi.

Oblaci kada dođu nad Srbiju, koliko god raketa da se ispali, ne mogu da spreče grad i štetu. To je nešto što realno moramo ove godine da rešimo, rekla je premijerka.

Ona je ocenila da je očigledno postoji loša komunikacija između Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) i protivgradnih stanica za ispaljivanje raketa, zbog čega je pozvala delegaciju opštine Topola na sastanak sledeće nedelje sa ministrom poljoprivrede i direktorom RHMZ-a kako bi se videlo o čemu se tu radi.

Premijerka je podvukla da će Komisija procenjivati štetu u svim opštinama pogođenim nevremenom, tako da sve lokalne samouprave mogu da očekuju pomoć.

Brnabić je u Topoli razgovarala sa poljoprivrednicima i obišla domaćinstvo Nenada Dragićevića, koje je oštećeno u nevremenu. Poljoprivrednici su premijerki preneli da su štete na zasadima ogromne, budući da je gotovo svaka parcela bila zahvaćena gradom, a neke će štetu osetiti i naredne godine.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović rekao je da je od 6.500 hektara pod voćem 85 odsto nastradalo, upozorivši na to da preliminarne procene štete kažu da je šteta u toj opštini veća od 20 miliona evra.

On je, izrazivši zahvalnost premijerki na poseti, rekao da je njen dolazak ohrabrenje i da pokazuje da će moći da se pomogne ljudima, a da se stvari koje su se desile ne ponavljaju.

(Agrosmart)