banner-image

Pljušte prijave i za poljoprivrednike u Vojvodini

I poljoprivrednici u Vojvodini, poput onih u centralnoj Srbiji, dobijaju ovih dana prijave i kazne zbog učešća u protestima zbog visokih cena goriva.

Prijave su stigle na adrese poljoprivrednika u Srbobranu, koji su 8. juna izašli na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo.

-Bio je to građanski protest, izašli smo ne dve srobranske ulice. Policija je bila prisutna i ništa tad nije rekla. Slikali su nas i uzeli podatke. Nakon par dana svi smo dobili pozive da dostavimo tražene infprmacije ili dođemo u policijsku stanicu jer smo, kako je navedeno, počinili saobraćajni prekršaj iz člana zakona koji se odnosi na zabranu zaustavljanja i parkiranja – kazala nam je poljoprivrednica iz Srbobrana koja je dobila poziv i zbog traktora i zbog automobila.

Pozive su dobili i poljoprivrednici koji su traktorima izašli na out u Sirigu, u Kuli i drugim mestima u Vojvodini. Kazna koju bi trebalo da plate je 40.000 dinara.

Kako je preneo Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE poljoprivrednicima  u okolini Ljiga koji su učestvovali u protestu zbog skupog goriva 8. juna stigli su pozivi da se jave u saobraćajnu policiju. 

Podsetimo, problem skupog goriva za poljoprivrednnike još nije rešen. Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS) prošle nedelje podnela je zahtev nadležnim za ukidanje akcize na dizel gorivo za poljoprivrednike, a danas su njeni predstavnici imali sastanak u Vladi Srbije na kojem im nije obećano da će taj namet biti ukinut sada, u vreme žetve, kako su tražili. Rečeno im je da u julu slede dogovori sa MMF-om, te da je ukidanje akciza moguće tek od jeseni, ali nije precizirano koliko bi to bilo pojeftinjenje i koliko bi goriva bilo regresirano.

S. G.