banner-image

Rebalansom budžeta više novca za poljoprivredu

Drugim rebalansom za ovu godinu obim budžeta AP Vojvodine je povećan na 73,03 milijarde dinara s fiskalnim deficitom od 6,74 milijardi dinara. Ukupno povećanje iznosi 2,6 milijarde dinara, od čega oko 700 miliona potiče iz neutrošenih sredstava, a 1,9 milijarda iz ustupljenih prihoda od poreza na dobit preduzeća i poreza na zarade zaposlenih.  

Time je, kako je to navela sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, nastavljena tendencija rasta budžeta. Za dve godine, kako je rekla u obrazloženju rebalansa, obim budžeta se povećao za 11 milijardi dinara.

Ključna obeležja rebalansa su povećanje agranog budžeta čak 700 miliona dinara, izdvajanja za kapitalne investicije u vodoprivredi, objekte i opremu, kao i kvalitetniju zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, izražavajući zadovoljstvo budžetom za poljoprivredu, rekao je da s tim povećanjem agrani budžet iznosi više od 8,3 milijardi dinara i da je to najveći budžet koji je ta grana imala u poslednjih deset godina. Radojević je naveo da time što se budžet za poljoprivredu iz godine u godinu povećava, ova pokrajinska vlada pokazuje da se suštinski zalaže za razvoj poljoprivrede i kvalitetniji život ljudi koji od nje žive. 

Na značaj povećanja poljoprivrednog budžeta, kao i na povećanje izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo, sport, kulturu i socijalnu zaštitu, ukazala je i poslanica Ilona Pelt iz SVM-a, a poslanica SPS-a Aleksandra Đanković je navela da poslanici SPS-a podržavaju rebalans iz više razloga. Prvi je taj, kako je to navela Aleksandra Đanković, koja je i potpredsednica Skupštine, što novac koji će biti upotrebljen nakon rebalansa dolaze iz realnih izvora: prenetih sredstava iz prethodnog perioda kao i prihoda od poreza na dobit preduzeća i zarade zaposlenih. 

– To za nas predstavlja realan ostvareni privredni rast, tako da nema govora o novom zaduživanju nego je reč o realnim izvorima finansiranja. – kazala je ona. – S druge strane, tim rebalansom je zadržan razvojni karakter budžeta, s obzirom na to da se veliki deo para stavlja u funkciju kapitalnih projekata i tu pre svega želimo da podržimo one koji se odnose na ulaganje u zdravstvo, ekonomski privredni rast i socijalni program.

Izvor:Dnevnik