banner-image

I Albanija zabranuje plastične kese

Albanija uvodi zabranu tankih plastičnih kesa 4. jula, a zabrana će se odnositi na uvoz, proizvodnju, upotrebu, prodaju i unošenje takvih kesa u zemlju.

– Ovo je teška, ali neophodna odluka – rekao je albanski premijer Edi Rama komentarišući odluku da se uvede zabrana tankih plastičnih kesa.

Tanke plastične kese nemaju nikakvu reciklažnu vrednost, rekla je zamenica ministra životne okoline i turizma Ornela Cuci i dodala da „plastične kese moraju da budu debljine od najmanje 35 mikrona da bi bile za višekratnu upotrebu i imale reciklažnu vrednost“, kao i da odluka ima za cilj da se podstakne proizvodnja biorazgradivih kesa za višekratnu upotrebu koje mogu da se biorazgrade za 36 meseci.

Proizvođači i uvoznici koji ne budu poštovali zabranu u Albaniji će plaćati kazne od oko 793 do 1.190 EUR.

Evropska komisija je nedavno objavila predlog novih pravila koja bi se primenjivala u celoj Evropskoj uniji, a koja se odnose na smanjenje upotrebe 10 jednokratnih plastičnih proizvoda koji najviše zagađuju plaže i mora Evropske unije. Među predloženim pravilima je i predlog da proizvođači pokrivaju deo troškova upravljanja otpadom i čišćenja, kao i kampanja za podizanje svesti o upotrebi tankih plastičnih kesa i druge plastike za jednokratnu upotrebu.

Makedonija je zabranila upotrebu tankih plastičnih kesa u trgovinama i drugim poslovnim objektima još 1. januara 2009. godine, dok će članice EU Slovenija i Hrvatska uvesti obaveznu naplatu tankih plastičnih kesa 1. januara 2019. godine, kako se navodi u medijskim izveštajima.

Srbija, gde prosečan potrošač koristi oko 300 plastičnih kesa godišnje, još uvek nije uvela zabranu ili obaveznu naplatu plastičnih kesa, mada subvencioniše proizvodnju biorazgradivih plastičnih kesa. Zvaničnici ove zemlje su najavili da će uložiti napore da se smanji upotreba plastičnih kesa.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan je saopštio da su trgovinske kuće i lanci pozvani da počnu da naplaćuju plastične kese koje su nerazgradive, naglašavajući da prvi podaci trgovinskih lanaca koji su uveli naplatu pokazuju da se zahvaljujući ovoj meri prepolovila upotreba plastičnih kesa.

U Crnoj Gori je bilo najava da će ova država preuzeti obaveze svih relevantnih direktiva EU, dinamikom predviđenom tim direktivama.

U Bosni i Hercegovini, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je usvojila uredbu o naknadi za plastične kese koje trgovine nude na kasama, a čija debljina ne prelazi 20 mikrona, o čemu je eKapija ranije pisala.

Izvor:eKapija