banner-image

Nedimović i Ješić o Al Ravafedu i UAE investicijama

Četiri godine nakon što je na srpsko tržište došla firma Al Ravafed, i dalje nema odgovora na pitanje kakvi su efekti njihovih ulaganja u srpski agrar kao ni zbog čega je država potpisala ugovor sa ovom kompanijom, a ne ranije najavljenom Al Dahrom, piše Insajder.

Na osnovu međudržavnog sporazuma sa UAE, 2013. dogovoreno je, između ostalog, i ulaganje u srpsku poljoprivredu.

Iako je u te svrhe prvo potpisan predugovor s Al Dahrom, u svetu poznatom kompanijom u oblasti agrara, naknadno se kao investitor i partner države u ovom poslu pojavila firma Al Ravafed. Prema istraživanju Insajdera, kompanija Al Ravafed je osnovana tri meseca pre potpisivanja ugovora s Vladom, a prema podacima iz privrednog registara u Abu Dabiju nema nijednog zaposlenog. 

Gostujući u Insajder debati, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da u tome ne vidi ništa sporno i da ne zna zbog čega se Al Dahra povukla iz posla, ali da pretpostavlja da su u pitanju komercijalni razlozi.

Reagujući na istraživanje Insajdera koje pokazuje da su prihodi države na jednoj od parcela koju obrađuje Al Ravafed, za tri godine njihovog poslovanja tri puta manji nego ranije, Nedimović je istakao da su arapski investitori izgradili neke od najsavremenijih sistema za navodnjavanje.

S druge strane, poslanik DS i bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ocenio je da je Al Ravafed izmišljena firma i da će zbog tog posla neko morati da odgovara. On je naveo da je zemljište Al Ravafedu prodato ili dato u zakup daleko ispod tržišne cene, kao i da je na taj način zemlja oduzeta lokalnim poljoprivrednicima.

Celokupnu debatu moguće je pogledati na ovom linku.

(Insajder)