banner-image

VOICE: Smrdljivi krematorijum guši periferiju

Kako je VOICE već pisao, „Eko-vet plus“ je ekspresno dobio sve neophodne dozvole na osnovu tvrdnje da je posredi neškodljiva tehnologija sa dnevnim kapacitetom od 900 kg na dan. Od oktobra 2017. godine ovo preduzeće dobilo je javne nabavke uništavanja životinjskog otpada u 18 opština u Vojvodini.

„Ovo postrojenje Vrbasani su već prozvali ‘Aušvic’, zbog specifičnog, prodornog i nepodnošljivog smrada, koji se pruža kilometrima daleko, zavisno od pravca duvanja vetra“, navodi se u saopštenju Ekološkog pokreta Vrbas koji je od lokalne ekološke inspekcije zahtevao da izdaju nalog za merenje štetnih emisija iz spalione u punom radnom režimu. Lokalni ekolozi su uputili i zahtev odeljenju za urbanizam da povuče lokacijske uslove “Eko-vet plusu” zbog sumnje u dostavu lažnih informacija o bezbednosti postrojenja po zdravlje ljudi i životnu okolinu.

Predsednik Ekološkog pokreta Ratko Đurđevac otvoreno sumnja da je spalionica mesecima radila sa minimalnim kapacitetima i da je povećano spaljivanje počelo nakon pisanja VOICE i javno iznetih sumnji da je „Eko-vet plus“ partijsko preduzeće SNS za pranje budžetskog novca.

„Tek poslednjih meseci građani primećuju daleko frekventniji dovoz životinjskih lešina i učestalo spaljivanje koje je pokazalo je svu nesavršenost postrojenja i bezbednosne rizike po zdravlje građana koji nisu pomenuti u dokumentaciji za izdavanje lokacijske dozvole“, kaže Đurđevac.

Zahtev za oduzimanje lokacijskih uslova „Eko-vet plusu“ koji je Ekološki pokret Vrbas uputio 18. juna odbijen je dan kasnije 19. juna. Opštinsko odeljenje za urbanizam i zaštitu životne sredine proglasilo se nenadležnim.

Đurđevac je u javnom saopštenju prozvao i zamenika gradonačelnika Novog Sada Srđana Kruževića, inače poverenika SNS za južnobački okrug. „S obzirom da pouzdano znamo da ima izvanredan uticaj na donosioce odluka na lokalu, molimo ga da dozvoli Vrbasanima da sami procene korist ili štetu od odluka koje im se nameću po na nama nepoznatim i nevidljivim interesima„, poručio je Đurđevac.

Iz opštinske inspekcije za zaštitu životne sredine VOICE nije dobio komentar. Inspektori su bili na terenu i nisu se javili na službeni telefon.

Ranka Ivanoska (VOICE)