banner-image

Amerikanci zainteresovani za naše pčelarstvo

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je delegaciju iz Sjedinjenih Američkih Država – predstavnike osiguravajuće kompanije Brotherhood Mutual i najvećeg svetskog lanca maloprodajnih objekata gotovih proizvoda Do It Best, i tom prilikom upoznati su sa investicionim potencijalima Vojvodine.

Predstavnici američkih kompanija koje posluju u oblasti prehrambene i kozmetičke industrije bili su posebno zainteresovani za oblast pčelarstva u Vojvodini, s obzirom na rastući problem u SAD zbog evidentnog smanjenja broja pčelinjih društava. Razmena znanja  sa iskusnim pčelarima iz Srbije, kao i pčelarskim klasterom, prvi je korak u saradnji u kreiranju izvozne politike u okviru ove značajne poljoprivredne grane.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković naglasio je da je saradnja sa potencijalnim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, na svim poljima i svim nivoima, od izuzetne važnosti za unapređenje poslovne klime, poljoprivrednog sektora, kao i oblasti preduzetništva.

Tokom sastanka predstavljen je pionirski poduhvat Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjen kreativnoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu, za koje postoji veliko interesovanje, a podstiču inovativnost i socijalno odgovorno ponašanje u poslovanju.

Sastanku su prisustvovali i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Skupštine AP Vojvodine, a učesnik susreta bio je i potpredsednik za finansije i finansijski direktor kompanije Do It Best, Douglas J. Roth. On je ukazao na veliko interesovanje američkih ulagača za mogućnosti i potrebe uspostavljanja predstavništava kompanija iz lanca trgovina ove korporacije.

(Agrosmart)