banner-image

Najbolja šljivovica pravi se na Goču

Najbolja šljivova prepečenica u Srbiji lane je potekla s Goča, iz destilerije koju drže, sa sedištem preduzeća u Beogradu, Veroljub i Ivan Urošević. Ocenjena je s 19,08 bodova u čačanskom Institutu za voćarstvo, gde je sedmu godinu uzastopno priređeno vrednovanje vodećih prepečenica od nacionalne voćke.

– Ovo je, kad je reč o našoj šljivovici, neka vrsta kupa šampiona.

Ocenjivali smo najbolje uzorke s osam prošlogodišnjih smotri iz Gornje Trepče, Užica, Osečine, Beograda, Sočanice, Topole, Blaca i Aranđelovca, gde je probano i vrednovano više od 500 vrhunskih rakija iz naših šljivika, i na ocenjivanje u Institut došlo je 50 uzoraka. Čak 22 zaslužila su veliku zlatnu medalju, dakle više od 18,50 bodova, što svedoči o vrhunskim svojstvima našeg nacionalnog pića – kaže za „Politiku” dr Branko Popović iz čačanskog Instituta, jedan od vodećih srpskih stručnjaka za šljivovice.

Druga na ocenjivanju bila je rakija „jelički dukat” iz podruma Predraga Prodanovića u Pridvorici kod Čačka (18,95 bodova), dok je treći Dragi Ivanović iz Alabane kod Blaca (18,93).

Među prvih deset još su: Miloš Vićentijević iz Brđana kod Čačka (tek rođen, ali roditelji su dali prijavu po njemu) s 18,91, Stanimir Minić iz Gornje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), Ilija Rodić iz Borče (18,77), opet Plazinić (18,75), „rtanjska vatra” iz Boljevca (18,73) i još jednom Ilija Rudić (18,72).

Rakije je probala i ocenjivala najbolja komisija koju Srbija danas ima. Predsednik je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević, a članovi Miloljub Gojković, koji je osnivač ove smotre, Veroljub Urošević, profesor dr Vele Tešović, Velimir Mitrović, profesor dr Svetomir Milojević, Miloš Petrić, dr Ivan Urošević i dr Branko Popović.

Izvor:Politika