banner-image

Srpski proizvođači hrane na sajmu u Njujorku

Direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović, rekao je da je „Summer Fancy Food Show“ najveći poslovni dogadjaj u industriji prehrambenih proizvoda, gde se predstavljaju visokokvalitetni proizvodi i inovacije iz ove industrije. 

„Srpske kompanije su imale mogućnost da se predstave izuzetno širokoj publici, i nadamo se da će neke od njih početi sa izvozom svojih proizvoda na američko i međunarodno tržište“, rekao je Pavlović i dodao da je projekat koji vodi aktivnost vredna 12 miliona dolara namenjenih jačanju konkurentnosti srpske prehrambeno-prerađivačke industrije, pogotovo lanaca vrednosti voća i povrća.

Posetiocima ovog svetskog sajma kompanije iz Srbije predstavile su sirov med sa kakaom, zdrave proizvodi od žitarica, veganske i bez glutena, puter od lešnika, ručno izrađene testenine, džemove sa svežim, divljim tartufima, voćnu marmeladu sa pivom i bobičasto sušeno voće utopljeno u čokoladu.

„Kontakti sa nekoliko velikih trgovinskih lanaca omogućiće nam da Happy Honey proizvode uskoro plasiramo u SAD. Takođe, odlično je što smo dobili priliku da nastupimo u okviru srpskog štanda pošto samostalno ne bismo mogli da finansiramo nastup na ovakvom sajmu“, rekao je vlasnik kompanije Happy Honey Darko Mandić.

Predsednik Asocijacije za promociju srpske hrane Robert Čoban poručio je da sz „međunarodni sajmovi od velikog značaja za promociju i plasman srpskih visokokvalitetnih proizvoda“.

Iz Srbije su se predstavile i kompanije „Flora“ iz Ivanjice, „Vrtlari“ iz Malog Iđoša, „Planinsko blago“ iz Raške, „Basket Zdravija Hrana Made by Hand“ iz Golubinaca, „Suncokret“ iz Subotice, „Drenovac“ iz Beograda, „Laki“ iz Arilja, „Global Foods“ iz Beograda, „Kabinet“ pivara iz Sopota, „Truff Truff“ iz Novog Sada, „Waw Miloš“ iz Beograda, „Slatka jesen“ iz Požege, „Real Red Raspberry“ iz Bečeja, „Stanišić Bio“ iz Novog Sada, „ACM-INT“ iz Nove Pazove i „Jam and Jelly“ iz Iriga.

(Agrosmart)