banner-image

U avgustu će se graditi fabrika za preradu maline

Ministar poljoprivrede Branimir Nedimović je, gosujući na TV Prva rekao da su se ove godine rešile neke velike stvari koje su se čekale 7, 8 godina poput IPARD-a.

„Rešili smo IPARD, krenuli od sistema na navodnjavanje, fabrike za prehrambenu industriju, rešili IMT. To su teme koje su se motale po medijima 10, 15, 20 pa i 30 godina kada je reč o navodnjavanju“, rekao je Nedimović. 

Dodao je i da „deo koji ga strašno muči“, a reč je o tržištu poljoprivrednih proizvoda, definitivno mora sistemski da se reši. 

„Moramo to da regulišemo da ne bi imali ove situacije sa malinom, višnjom i sada krompirom“, rekao je Neidmović, dodajući da mora da se donese zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda i zakqučio da ne može biti isti zakon o prodaji stolica ili krompira koji može malo duže da stoji i maline“. 

On je rekao i da država daje 50 odsto novca za skladištenje robe, ali i da je poblem klasiranje. 

„Inspekcija sada ide i pomaže kod klasiranja robe. Jako je teško kad je kiša, vlažna je i odmah je pakuju u 2. klasu, a njena cena pada za 30, 40 dinara po kilogramu, gubi se profit i dolazi do opšteg haosa“, rekao je on. 

Nedimović je podsetio i da je na terenu inspekcija hladnjača. 

„Zatvorili smo 6 ili 7 hladnjača, a mi u ovom trenutku imamo 800 hladnjača, a 124 imaju pravo da izvoze robu“. Krajem avgusta, posle 15, 20 godina haosa, kreće se sa izgradnjom fabrike za preradu maline u Arilju, a rešavamo i Budimku, odnosno jednu po jednu stvar“, ističe Nedimović. 

Nedimović je podsetio i da država za protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje daje 50 odsto potrebnih sredsstava.