banner-image

U toku kontrole IPARD projekata, stižu prva rešenja

Prva rešenja za IPARD projekte biće dodeljena za par dana, navode u Ministarstvu poljoprivrede. U toku su takozvane nulte kontrole projekata, što znači da su inspektori i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja trenutno na terenu i obilaze poljoprivredna gazdinstva koja su predala zahteve za odobravanje projekata za nabavku mehanizacije.

Nakon ove, prve kontrole na terenu, koja je deo procedure u realizaciji IPARD programa i nakon obrade zahteva, poljoprivrednicima koji su zadovoljili sve kriterijume biće uručena rešenja i tek tada moći će da započnu posao, odnosno da kupe mehanizaciju za koju će dobiti subvenciju iz EU budžeta.

Za to imaju najviše šest meseci, a po nabavci mašine predaju Upravi za agrarna plaćanja drugi zahtev – zahtev za isplatu sredstava.

Uz zahtev za isplatu poljoprivrednici predaju i račune za robu koju su nabavili, kao i račune za uslugu konsultantskih agencija, ako su im one pomagale u realizaciji projekta. Takođe, i akt nadležnog organa kojima pokazuju da gazdinstvo ispunjava uslove o zaštiti životne sredine i akt o ispunjavanju standarda dobrobiti životinja, ako na gazdinstvu postoji stočarska proizvodnja.

Nakon toga, novac iz IPARD kase će na račun korisnika stići najduže za šest meseci.

Kako Agrosmart saznaje, još uvek Uprava za agrarna plaćanja nije krenula u kontrolu projekata, odnosno gazdinstava koja su podnela zahteve za nabavku traktora. Konkursi za nabavku poljoprivredne mehanizacije zatvoreni su 26. februara ove godine, a raspisani su u okviru Mere 1 IPARD II programa –  Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava koja je namenjena fizičkim i pravnim licima.

Polovinim jula trebalo bi da bude raspisan treći javni poziv iz ove mere koji će pored kupovine traktora i mehanizacije uljučiti i izgradnju objekata. Kroz taj konkurs biće dodeljeno 2.915.976.278 dinara.

Brisel na projektu Smart IPARD-a

Konsultantska agencija Smart IPARD je u prva tri poziva iz IPARD programa ugovorila investicije vredne više od šest miliona evra. Među zahtevima za odobrenje projekata koje je predala Upravi za agrarna plaćanja je i zahtev voćara Dragiše Kovačevića iz Stejanovaca čije je gazdinstvo u junu posetila delegacija Evropske komisije. Visoki predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj obišli su voćnjak u Stejanovcima, u sklupu aktivnosti Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj – IPARD II.

S. Kuprešanin