banner-image

Bespovratno 10 miliona za solarnu energiju u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj  raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima. Pravo na podsticaje mogu da ostvare lica sa teritorije AP Vojvodine koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to fizičko lice koje je nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno pravno lice – privredno društvo i zemljoradnička zadruga.

Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju, mogu se upotrebiti za korišćenje solarne energije za potrebe navodnjavanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Vojvodine, sa ciljem  nabavke i montaže novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, solarna pumpa za vodu sa kontrolerom, akumulator) i ostale prateće elektro i mašinske opreme.

U cenu postrojenja ne ulazi izgradnja bunara, rezervoara i dela zalivnih sistema iza rezervoara.

Sredstva koja se dodeljuju ne mogu se koristiti za sve vrste građevinskih radova, kupovinu polovne opreme i materijala, poreze, uključujući i porez na dodatu vrednost, carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi.

Bespovratna podsticajna sredstva dodeljuju se sa ciljem:  

  • ugradnje energetski efikasnije opreme za korišćenje solarne energije u svrhe navodnjavanja, radi smanjenja troškova za  enegrente;
  • smanjenja uvozne zavisnosti korišćenja fosilnih goriva;
  • povećanja energetske samostalnosti poljoprivrednih gazdinstava;
  • smanjenja emisije štetnih gasova u okolinu;
  • afirmacije korišćenja obnovljivih izvora energije;
  • revitalizacije postojećih sistema za navodnjavanje kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. 

 

Ukupan iznos za raspodelu sredstava je 10.000.000,00 dinara, a Sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansirnje projekta u iznosu od maksimalno 80 odsto vrednosti investicije.

Maksimalan iznos sredstava koje dodeljuje Sekretarijat po konkursu iznosi za projekte registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja koriste solarnu energiju u zalivnim sistemima sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine: 800.000,00 dinara.

Pravo učešća na konkursu imaju lica sa teritorije Vojvodine koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Rok za podnošenje prijave je 13. jul 2018. godine.

Kompletan tekst konkursa može se videti ovde