banner-image

Otkazuju se dani višnje zbog niske otkupne cene

Višnja ove godine i u Prokuplju donela brigu, a ne razlog za slavlje.Samo nekoliko dana pre planiranih manifestacija „Dani višnje“ i „Toplički sabor višnjara“ najavljenih od 6. do 8. jula u Prokuplju i Velikoj Plani, Opština Prokuplje je otkazala manifestacije solidarišući se sa višnjarima zbog niske otkupne cene, ali i u znak protesta zbog ponašanja otkupaca prema proizvođačima.

I pored činjenice da su do skora tvrdili da je održavanje manifestacije dobro zbog kontinuiteta i promocije višnje, pod pritiskom nezadovoljnih proizvođača višnje koja se otkupljuje po ceni od 25 dinara za kilogram, Opština Prokuplje je, poput Opštine Merošina u kojoj se održavala slična manifestacija, odustala od organizacije.

Time se, kako kažu u zvaničnom saopštenju, vlast u Prokuplju solidariše i daje podršku proizvođačima.

Stanje na terenu je krajnje nepovoljno, pogotovo u delu koji se odnosi na otkup i plasman višnje, jer je ovogodišnja cena veoma niska i kreće se od 25 do 50 dinara za kilogram. Ono što još više zabrinjava je dinamika i tok berbe, jer je, prema procenama stručnih službi, obrano 60 do 70 % gajene površine. Posebno je zabrinjavajuća situacija u podjastrebačkim selima gde je obrano samo oko 50 % roda – kaže se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Opštine Prokuplje.

Na teritoriji Prokuplja se čak 70 % stanovništva bavi i na neki način živi od poljoprivrede, a jedna od najzastupljenijih kultura je upravo oblačinska višnja.

Izvor:Južne vesti