banner-image

Pšenici pada kvalitet i cena, kupci daju od 12 do 16 dinara

Kiša je napravila velike štete na pšenici, a s obzirom na prognoze za narednih nekoliko dana, biće još problema jer svi usevi nisu još uvek skinuti, a kvalitet se svakim danom pogoršava.

Prema informacijama koje je Agrosmart dobio od najvećih skladištara i mlinara u Vojvodini, pojavljuju se  proklijala zrna – od 1 do 2,2 odsto, koja značajno utiču na kvalitet brašna. Međutim, veliki problem može da nastane jer ima zrna koja su kernula u fermentaciju ali ne pokazuju klijavost, zbog čega su mlinari zabrinuti.

Cena takve pšenice je veoma nepovoljna za proizvođače. Pojedine firme na terenu za kilogram takvog žita daju samo 12 dinara, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika.

Za pšenicu koja nema problema sa klijavošću i hektolitrom manjim od 74, cena je 16 dinara s PDV-om.

Kako nam je rečeno u izvozničkim firmama, hlebno zrno može da se izveze po 14 do 15 dinara kilogram ali valja imati na umu da to iziskuje troškove prevoza do luke, utovara u brodove…

Kod pšenice koja je skinuta posle poslednjih kiša, postoji opasnost velikog procenta klijalih zrna ili onih koja su krenula u proces fermentacije. Hektolitar je i dalje problem ali se uglavnom kreće od 73 do 74. Za pšenicu koja u izvozu ide kao stočna, hektolitar zadovoljava standard.

Na lošu situaciju ukazuje i ekspert za strna žita prof. dr Miroslav Malešević. On kaže da je hektolitarska masa opala oko 20 odsto u odnosu na početno stanje kada je pšenica ušla u punu zrelost. Sada se, dodaje, kreće na donjoj granici za prijem hlebnog zrna za mlevenje.

Ovaj stručnjak objašnjava da pšenica, kada uđe u punu zrelost, kada joj vlaga padne na 15-16 procenata pred žetvu i u to vreme padne kiša, ponovo povuče vlagu iz vazduha ili direktno od padavina i tada se vlaga popne na 20 ili više procenata. Kako se vlaga diže, klica sve intezivnije diše i tokom disanja troši rezervne materije iz semena, troši ono što je već nagomilano u endospermu, odnosno samom zrnu i što to duže traje smanjuje se masa zrna, objašnjava Malešević.

Sada je važno da se do vikenda, za kada su najavljene padavine, skinu sve površine pod pšenicom. Prinos će svakako biti manji od očekivanog ali krajnji rezultat će donekle ispeglati veće posejane površine.

M. Leđenac