banner-image

Sutra prva rešenja za IPARD, za nabavku mehanizacije

Sutra, 5. maja, u Subotici će biti uručena prva rešenja za realizaciju projekata iz IPARD programa. Poljoprivrednici koji su konkurisali za nabavku nove mehanizacije, moći će, po dobijanju rešenja, da krenu u planiranu investiciju. Za nju će preko IPARD programa – pretpristupnog instrumenta finansijske podrške EU našoj poljoprivredi i ruralnom razvoju, dobiti povraćaj od najmanje 60 odsto.

Među projektima koji su prvi odobreni su projekti konsultantske agencije Smart IPARD iz Novog Sada, koja je pomogla poljoprivrednicima da apliciraju za IPARD. Reč je o investicijama u voćarskoj proizvodnji, odnosno nabavci mehanizacije za branje voća.

-Tresač za koji sam konkurisao znači će mi mnogo za unapređenje proizvodnje i procesa rada u voćnjaku. Procedura za konkurisanje nije bila komplikovana, a podrška iz evropske kase je izdašna. Ipak, kao najveću vrednost IPARD programa vidim to što će sva gazdinstva koja budu učestvovala u njemu morati da u potpunosti ispune sve standarde, i one koji se tiču životne sredine, i zaštite bilja, i držanja životinja, što zapravo jeste cilj jer samo tako možemo govoriti o unapređenju i konkurentnosti – rekao je Dragiša Kovačević iz Rume, koji je dobio jedno od prvih rešenja iz IPARD-a.

Konkursi za nabavku poljoprivredne mehanizacije zatvoreni su 26. februara ove godine, a raspisani su u okviru Mere 1 IPARD II programa –  Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava koja je namenjena fizičkim i pravnim licima.

Polovinim jula trebalo bi da bude raspisan treći javni poziv iz ove mere koji će pored kupovine traktora i mehanizacije uljučiti i izgradnju objekata. Kroz taj konkurs biće dodeljeno 2.915.976.278 dinara.

S. Kuprešanin