banner-image

Saradnja agronoma na putu svile

U novosadskom rektoratu predstavnici više od 30 univerziteta iz Kine, Rusije, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja okupili su se na trećoj konferenciji „Na putu svile“. Reč je o saradnji naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija na polju biotehnologije radi povećanja proizvodnje hrane.

Pomoćnik direktora za naučno-istraživačku delatnost u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Sanja Vasiljević očekuje da će saradnja stručnjaka biotehnoloških nauka na putu svile doprineti održivijoj poljoprivrednoj proizvodnji u budućnosti. Kaže i da je važan posao je pred, pre svega, mladim stručnjacima. Da iznađu najbolji način za dovoljnu proizvodnju biljnih proteina.  

„Očekujemo da unapredimo proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane kao i da se poštuju principi ekološke proizvodnje. Sa stručnjacima iz alijanse radimo na unapređenju oplemenjivačkih programa, na proteinskim leguminozama, kako bi se smanjila zavisnost Evro-azijskog kontinenta od uvoza soje, pre svega, iz Amerike“.

Inače, Kina je najveći svetski kupac soje i prošle godine je uvezla 95 miliona tona, uglavnom iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država. Konkretno sedam puta više soje uvoze nego što proizvode.

Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Jan Turan očekuje i komercijalne efekte ovog skupa u vidu plasmana našeg semena na kinesko tržište.

„Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima svoju strategiju plasmana semena, a kada je reč o kineskom tržištu svako je interesantan izvoz semena lucerke, deteline, i stočnog graška“.

Saradnja će doprineti da stručnjaci Poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu dobiju priliku za stručno usavršavanje u respektabilnim biotehnološkim institutima u, pre svega, Kini. 

Izvor:RTV