banner-image

Mastitis uzrok velikih ekonomskih gubitaka u proizvodnji

Mastitis je bolest koja bilo u akutnoj bilo u hroničnoj formi, zna da bitno remeti proizvodnju mleka i nanosi velike ekonomske gubitke. Iz tog razloga je veoma bitno da se, ukoliko je to moguće, promene na vimenu ili u mleku otkriju blagovremeno a nepovoljne posledice izbegnu. Postoje brojne mere koje se koriste za prevenciju ili smanjenje mastitisa. Sve ove metode i mere su se dokazale kao korisne, ali nisu sve primenljive na svakoj farmi.

Pravovremeno otkrivanje i praćenje stanja mastitisa pomoći će pri pronalaženju inficiranih krava, ali će se u isto vreme otkriti pod kojim okolnostima dolazi do infekcije i koji patogeni su više odgovorni za nastale probleme. Što veći broj informacija se sakupi, stvara se bolja osnova da se nastalo stanje sanira a u budućnosti sprovedu odgovarajuće preventivne mere.

Vizuelna provera i ručno opipavanje vimena je relativno jednostavan iako ne i dovoljno pouzdana metoda otkrivanja mastitisa koji ne zahteva dodatno vreme, već samo dodatnu pažnju da bi se otkrile otekle, crvene, vrele ili tvrde četvrti vimena. Ispipavanje praznih četvrti vimena omogućava uočavanje određenih promena. Postojanje ožiljaka od rana je pokazatelj oštećenja mlečne žlezde koje može biti prouzrokovano primenom neadekvatne ili neispravne opreme za mužu. Pored opšteg pregleda vimena, nije suvišno pregledati i svaku sisu ponaosob posle muže.

U početnom stanju mastitisa u mleku se mogu naći ugrušci. Predmuznom probom posudom sa crnim dnom mogu se blagovremeno uočiti promene u mleku.

Kada se to desi, broj ćelija u četvrti vimena, gde se promene otkriju , prelazi i brojku od 4 miliona/ml. Pregled mleka pre muže je odličan način da se otkrije mastitis pre nego što se na vimenu jave vidljivi simptomi. Prednost ove metode je što se može raditi na svakoj četvrti vimena tokom svake muže. Ova metoda takođe omogućava da se mastitis otkrije u ranoj fazi razvoja, a ujedno je i jedina metoda da se otkriju blaži oblici mastitisa kada vime ne pokazuje simptome. Pregled mleka pre muže u početku može da izgleda kao veliki i zahtevan posao. Međutim, vremenom to postaje rutinski i zahteva neko dodatno angažovanje i trošenje vremena.

Ukoliko neko ne želi da radi proveru svake četvrti vimena svake krave i prilikom svake muže, onda može uraditi sledeće:

– proveriti mleko svake krave dok se koristi za prodaju;

– proveriti filter za mleko posle svake muže i, ukoliko se uoče ugrušci , proverite sve četvrti vimena svake krave na sledećoj muži da bi se otkrilo koja četvrt je izvor infekcije.

Rano otkrivanje mastitisa omogućava i pravovremeno lečenje životinje. To smanjuje oštećenja vimena, ublažava pad proizvodnje mleka, poboljšava brzinu i uspešnost lečenja i što nije za zanemarivanje smanjuje troškove lečenja.
Period zasušenja je pravi trenutak da se problemi sa vimenom saniraju i u sledeću laktaciju krava uđe sa zdravim vimenom i bakteriološki ispravnim mlekom.

Zoran Nikolić dipl.inž.

zvor:PSSS Pirot