banner-image

Hej poljoprivrednici, znate li da je Tito umro

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol izjavi nedavno da je Holandija mala zemlja koja hrani ceo svet i koja je postala generator poljoprivrednog napretka u Evropi.

Prema njegovim rečima, zlatni trougao, zaslužan za uspeh Holandije u ovom polju, čine država, privatni sektor i akademska zajednica.

Šta je nama on to otkrio? Da je more slano? U čemu je problem? Ima i Srbija i državu i privatni sektor i akedemsku zajednicu, sve kao Holandija? Ima. Međutim, ima i jedno ali ..

Pamet ovde ne stanuje.

Ajde da vidimo ko je u stvari taj trougao u srpskoj poljoprivredi. Ko su država, privatni sektor i akademska zajednica.

Državu u Srbiji predstavlja verovatno Marjan Rističević i slični eksperti za poljoprivredu, subvencije, traktore i nutrije. Predsednik skupštinskih odbora i govornik na mnogim skupštinskim sahranama srpske poljoprivrede. Država je verovatno i Milan Krkobabić ekspet za penzionere, a odnedvano i za poljoprivredu, zadrugarstvo i povratak mladih na selo. Deli pare kome hoće i kako hoće. Pa ima li ko stručniji sem penzionera i penzionerske stranke da predstavlja državu u zadrugarstvu? Država je i Zorana Mihajlović koja je htela da buši kanal kroz Frušku goru da dunvskom vodom iz Novog Sada navodnjava sremske njive. Državu predstvljaju svi oni ministri i sve one vlade što su usvajale strategije razvoja poljoprivrede, a svaka je bila besmislenija od one prethodne. Država u srpskoj poljoprivredi služi da tajkunima proda njive i fabrike i da investitorima podeli državnu zemlju na 30 godina, da seljacima priča kako su subvencije besmislene…

Što Holanđani Arapima i Tenisu ne daju njihove oranice ili ne puste Miodraga Kostića i Petra Matijevića da obrađuje 30.000 hektara? Znaju li Holandjani da je Tito umro? Zna Nedimović. Priučeni ekspert za poljoprivredu koji izgleda  jedino to i zna i ponavlja kao papagaj. Tito je umro.

Privatni sektor su verovatno gore pomenuti Miodrag Kostić i  Petar Matijević, Mirsolav Mišković, Mile Jerković… Usrećitelji srpskog seljaka i vaskolikog srpkoga agrara.To je okosnica razvoja srpske poljoprivrede. Privatni sektor su i oni silni investitori u prerađivačke kapacitete koje ministar zvani Tito je umro najavio pre dve godine, ali nešto mu ne ide od ruke. Možda zato što je Tito umro klanica u Sremskoj Mitrovici za koje su Austrijancima date silne pare ne blista, možda zato što je Tito umro nikako da dođe Tenis, a zbog njega je usvojen idiotski zakon o zemljištu koji služi da se razvije privatni sektor. Ne seljački privatni sektor već tajkunski…

Treći ugao trougla, reče Holanđanin, je akdemska zajednica.E ona nam je najjača. Od kada je Tito umro.

Akademsku zajednicu valjda oličava Aleksandar Vučić, najbolji student pravnog fakulteta svih vremnea i svih pravnih nauka na svetu. Kriminal i korupcija u državi cvetaju, ubistva na sve strane, ali se on od pravnih nauka bolje razume u poljoprivredu. Valjda to o agraru uče na tom pravnom fakultetu. Zna da mi nemamo pojma da navodnjavamo te treba da nas uče Arapi, a zna i da nauke sem na Beograskom univerzitetu nema. To je sve čovek izjavio i niko ga demantovo nije. Što znači da je sve tačno te da stručnjaka na našim poljoprivrednim fakultetima nema i da je jedini stručan on. Otpusti čovek 600 mladih savetodavaca poljoprivrednih inženjera SMS porukom. Tito je umro pa kad je tako šta će nam savetodvaci u poljoprivredi i to obrazovani. Potrebi su nam diletanti poput da lupetaju gluposti i svima sole pamet.

Akdemska zajednica je verovatno i Branislav Nedimović. Ekspet vrhunski samo ne znamo za šta. O poljoprivredi koliko zna to gledasmo već dve godine, ali ni njega niko s fakulteta ili univerziteta nije osporio te je onda činjenica da je i on ona preko potrebna akademska zajednica iz trougla .

Čovek čuje za nešto ozbiljno što je standard i normalna stvar u svaremenoj poljoprivredi i onda predlaže nemoguće strategije da se to ostvari u srpskoj poljoprivredi.

Prve dve godine je čuo da je budućnost poljoprivrede u razvoju preradnih kapaciteta pa je godinu dana samo o tome govorio, a skoro ništa nije uradio. Valjda zato što je Tito umro. Onda su mu rekli da šansa za nastup na svetskoj pijaci u 30 proizvoda pa je i o tome drvio, ali nije uz materijalnu i moralnu odgovornost izašao pred seljake i rekao im to vam je šansa, to sejte i sadite, a država će vam dati svu logistiku i subvencije. Valjda zato što je tito umro. Onda su mu rekli da maline treba da se otkupljuju po klasma pa i o tome trtlja ovih dana, ali nije uradio ništa da se i pšenica otkupljuje po klasama o čemu već trtljaju svi napredljački eksperti već godinama, ali ništa. Valjda zato što je Tito umro.

Sad je naš ministar čuo za digitalnu farmu pa savetuje seljake iz Vranja da upale kompjutere i svaki dan gledaju u svoje useve i intervenišu po potrebei i s đubrenjem i s pesticidima. Ne zna da je za digitalnu farmu potrebno prvo da se uradi sve ono što on i Aleksandar Vučić nisu uradili. Digitalna farma i platforma  su vrh, a da bi 300.000 gazdinstva imalo koristi od takve poljoprivrede prvo moraju iz poljoprivrede da se oteraju tajkuni koji u svojim rukama imaju kompletnu proizvodnju reprometerijala za poljoprivredu i koji su gotovo isključivi otkupljivači svega što se proizvede. Potrebni su i onih 600 savetodavaca mladih i obrazovanih koje je Vučić najurio, potrebno je da u državnim institucijama ne sede polupismeni naprednjačkii kadrovi s falš diplomama… Za digitalnu poljoprivredu je potrbena svest, znanje, a troga nema i neće biti sve dok poljoprivredu vodi onaj što zna da je Tito umro, a svi mi ostali nemamo pojma.

Nedimović i Vučić su treneri petoligaškog tima koji traže od svojih fudbalera da igraju kao Brazil, Barselona i Real.. I o tome pričaju lepo glasno, što bi se reklo šuplji pa zveče.

Milovan Lukić