banner-image

Evropa strahuje od listerije iz smrznutog kukuruza

U pet evropskih zemalja vlada epidemija listerije. Izvor bakterijske prenosive bolesti pronađen je u smrznutom kukuruzu šećercu, koji proizvodi mađarska kompanija „Grinjard“. Trake u proizvodnim pogonima te kompanije stoje, a smrznuto povrće proizvedeno od 2016. do sada je povučeno iz prodaje. Proizvodi iz sporne fabrike, međutim, distribuirani su i širom regiona, stoga je pitanje da li ima opasnosti od širenja zaraze i u Srbiji?

Do sada je četrdeset sedam osoba zaraženo, a devet ljudi je preminulo. To je ishod širenja ove prenosive bakterijske bolesti. Sumnja se da je glavni uzrok epidemije zamrznuti kukuruz šećerac koji se proizvodi u fabrici „Grinjard“, u mađarskom gradu Baja, nedaleko od srpsko – mađarske granice.

Proizvodnja je u ovoj fabrici zaustavljena i kompanija je zatražila povlačenje smrznutog povrća koje je proizvedeno u njihovoj fabrici od 13. avgusta 2016. sve do 20. juna ove godine.

„Ova mera se preduzima zbog potencijalne kontaminacije listerijom kod zamrznutih proizoda koji su proizvedeni u proizvodnim pogodima u Baji. Odluka se odnosi na zamrznut kukuruz, grašak, pasulj, spanać, zelje i blitvu. Inicijativa za povlačenje ovih proizvoda ne podrazumeva da su zapravo zagađene, već „Grinjard“ preuzima mere predostrožnosti, kako bi se osigurali da svi proizvodi koje isporučujemo našim kupcima mogu da se konzumiraju sigurno“, navodi se u saopštenju kompanije.

Nadležne službe u evropskim zemljama koje su pogođene listerijom strahuju da bi broj obolelih mogao da poraste, jer smrznuto povrće ima dug rok trajanja, a da je period inkubacije do 70 dana.

„Organizacije Evropske unije koje su vršile istragu, utvrdile su da je izvor kontaminacije bio u mađarskoj kompaniji „Grinjard“, u njihovom kukuruzu. Kompanija sarađuje sa vlastima tokom ovog procesa, pokušavaju da kontaminaciju reše dezinfekcijom i zamenom mašina. Iako ne znamo pouzdano, retpostavljamo da je uzrok smrtnih slučajeva bilo nedovoljna termička obrada“, kaže Atila Nagi iz mađarske kancelarije za bezbednost hrane.

A sporni smrznuti kukuruz, distribuiran je i širom našeg regiona – u Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj. Stoga je pitanje, postoji li opasnosti da zaraza pogodi i Srbiju?

Iako Srbija uvozi smrznuto povrće iz Mađarske, iz Ministarstva poljoprivrede za N1 kažu da, prema informacijama kojima raspolažu, ni u 2017. godini, ni u 2018. nije bilo uvoza kukuruza šećerca iz sporne fabrike. Uveravaju da građani nemaju razloga za brigu.

Stručnjaci objašnjavaju da je za listeriju karakteristično da se razvija i na temparaturi koja je u minusu, stoga se pojavljuje i u smrznutoj hrani i da najčešće pogađa starije osobe, trudnice i novorođenčad. Apeluju da smrznuto povrće – potrošači – pre upotrebe dobro termički obrade.

Izvor:N1