banner-image

Za mlade na selu 325.000 evra iz IPA projekta

Konferencija povodom otvaranja projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO“, koji sufinansira  Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020 održana je danas u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević,  je otvarajući ovj skup u Skupštini AP Vojvodine, ukazao je da  cilj ovog projekta, čija ukupna vrednost  iznosi preko 325 hiljada evra, da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, čiji je  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nosilac, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje o važnosti uvođenja inovativnih pristupa u poljoprivredi sa  partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj , novosadskog Instituta ratarstvo i povrtarstvo,  kao i Fonda za evropske poslove u Novom Sadu.

„Ono što je posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije“, istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se, i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da  ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.

Radojević je objasnio da je projektom  planirano   da   se prvi deo proizvodnje odvija u Srbiji a drugi u Mađarskoj, kako bi ciljne grupe mogle usvajati više znanja u oblasti proizvodnje hrane, brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

To bi trebalo da rezultira  povezivanjem mladih poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i Mađarske, uključujući međusobni transfer znanja, informacija, iskustva, kao i stvaranje mogućnosti zajedničkog nastupa poljoprivrednika dve zemlje na trećim tržištima. 

Realizacija projekta „AGRINNO“,  koji  sufinansira Evropska unija sa 85 odsto, a učesnici na projektu 15 odsto, planirana je do 30. novembra 2019.godine.

(Agrosmart)