banner-image

Poseta holandskim selima: Celo selo jedna bašta

Kao što se moglo predpostaviti, prvo selo koje smo posetili zove se Gardenren i u svakom smislu ovo selo ima puno pravo da nosi ovo ime. Svaki metar kvadratni u svakom dvorištu, uređen je kao da ovo selo uređuju nabolje pejzažne arhitekte. Pogled prosto ne znate da li da uperite ka hortenzijama, čiji su cvetovi veličine rukometne lopte, prelepih boja, koje ispunjavaju brojne kutke ovdašnjih dvorišta, ili da se možda zadržite kod stabala duda, čije grane formiraju različite oblike, a koje vešti holanđani dobijaju zahvaljujući specijalnih konstrukcijama za razvođenje grana.

Da bi došli u Gardenren, bilo nam je potrebno  24 sata vožnje kroz Mađarsku, Austriju i Nemačku. Poput Srbije i u ovim zemljama žetva još nije pri kraju, jer ih je omela kiša. Uprkos činjenici da je u Garderenu sve pod konac, nije nam promakla ni poneka njiva koja odudara od savršeno uređenih sela, pa i korov na njoj. Takođe smo primetili da u selu ima značajan broj radnji u kojima se mogu kupiti „proizvodi sa kućnog praga“. Ispred pojedinih kuća nalaze se tezge sa kojih se možete poslužiti proizvodima i za njih ostaviti novac.

U selu se mogu kupiti raznorazni specijaliteti od mesa i mleka, ali i pekarski proizvodi. Ono što je zanimljivo za pekare je da u njima nema velikog izbora slanih proizvoda, kao što se kod nas može kupiti, već najviše ima različitih vrsta kolača. Od slanog programa jedino možete kupiti zemičke, hleb i kroasane. Dok će vam na usta poći voda kada vidite šta je to sve od kolača u ponudi, pažnju nam je privukla i kigla napunjena vanil kremom.

Međutim, našem oku nije promakla ni činjenica da je prodavačica usluživala kupce bez upotrebe rukavice, tačnije svojim rukama je dodirivala svaki proizvod, a potom i naplaćivala. Za ovakav postupak u Srbiji bi reagovala inspekcija i to sve po propisim EU, u kojoj je Holandija punopravna članica, a i jedna od najuticajnihih zemalja kada je u pitanju vođenje poljoprivrede.

Interesantan je i koncept koji nudi turistima mogućnost da uzivaju u ovakvim ambijentima. Naime, u selu postoji nekoliko kampusa, koje čini nekoliko stotina kuća. Svaka od tih kuća može se iznajmiti po ceni od oko 300 evra za produženi vikend četvoročlane porodice. Ovakve kuće su potpuno opremljene za život, imaju sve što je potrebno, čak i nešto što nema svaka kuća u kojoj se živi. Putevi su uređeni, a staze su popločane ciglom.

Na samom ulazu nalazi se recepcija, kroz koju se može proci ako posedujete kodirani ključ. Posetiocima se na početku posete naglašava da su došli u mesto mira i tišine, te u skladu sa tim tako treba i da se ponašaju. U selu se nalazi savremeno opremljenja vatrogasna stanica, a posetiocima se pruža mogućnost da šetaju uređenim šumskim stazama, ili se provozaju biciklom.

Na ovakvom mestu, odmor će vam sigurno trajati i duže, jer u letnjem peridu mrak neće pasti pre 22.30 sati.

(Domaćinska kućafoto: Svetlana Kovačević)