banner-image

Srpski novinari na kongresu IFAJ-a u Holandiji

Ovo je naglašeno na prvom danu kongresa Međunarodne federacije agrarnih novinara (International Federation of Agricultural Journalists IFAJ), koji se od 11. do 15. jula održava u Holandiji. Godišnjoj skupštini ove najveće svetske asocijacije novinara iz oblasti agara, prisustvuju i predstavnici Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS, koje je punopravan član IFAJ-a. Među učesnicima skupa u Vageningenu su novinari Agrobizis magazina, portala Agrobiznis, Agrosmart i Domaćinska kuća, te televizije „Vujić“ iz Valjeva.

Prvog dana posete Holandiji novinri su probali domaće specijalitete

Veći deo subvencija iz CAP-a ide ka velikim industrijskim farmama, zagađivačima životne sredine, što je suprotno stavu Evropske komisije i prioritetu Zajedničke poljoprivredne politike da bi podsticaji mahom trebalo da budu usmereni ka zelenoj poljoprivredi u ruralnim područjima, ocenjeno je prvog dana kongresa u Vageningenu.

Toj problematici posvećena je široka debata koju je vodio Luuk Sengers, nezavisni novinar i istraživač čije je fokus novinarskog istraživanja bio upravo na koleraciji između CAP-a i zagađenja životne sredine prouzrokovanog proizvodnjom na farmama. Segers, inače univerzitetski profesor, trener u civilnom medijskom sektoru i u organizacijama poput „Grinpisa“ objasnio je novinarima principe istraživačkog novinarstva u ovoj branši i ukazao na najveće probleme i načine na koji se oni mogu predstaviti u medijima.

Pitanjem da li i u kojoj meri novac iz Zajedničke poljoprivredne politike pomaže njenim osnovnim principima bavili su se danas novinari iz više desetina zemalja, članica IFAj-a.

Kongres je započeo u Vageningenu, jednom od vodećih univezitetskih centara u Holandiji, čiji Poljoprivredni fakultet ove godine obeležava stotu godišnjicu postojanja, što je samo godinu dana više od Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Nakon plenarnog dela konresa novinari su obišli nekoliko ovdašnjih farmi. Na Kongresu se gorilo i o novinarskoj etici, izveštavanju sa terena i organziaciji narednih događaja. Novinari AGROPRESS-a učestvuju na ovom događaju zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(Agropress)