banner-image

Informacije o alergenima i putem mobilnog telefona

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj s najsavremenijim uređajem za merenje koncentracije polena alergenih biljaka, vrednim 1,2 miliona kuna, koji će omogućiti praćenje i prenošenje podataka u realnom vremenu, rečeno je na predstavljanju uređaja na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, prenosi hrvatski portal republika.eu

Uređaj je nabavljen usklopu realizacije prekograničnog projekta „Real for All“, u sklopu EU programa Interreg-IPA CBC Hrvatska-Srbija, koji je vredan 624.000,00 eura, od čega je više od 530.000,00 eura iz EU fondova.

Zamenica gradonačelnika Žana Gamoš istakla je da je Osijek prvi grad u Hrvatskoj, a uz Novi Sad u ovom dijelu Europe, koji ima taj savremeni uređaj za mjerenje polena alergenih biljaka. Smatra da će nova tehnologija doprineti modernizaciji zdravstva, ali i povećanju kvaliteta života građana, koji će putem web-platforme i aplikacija za mobilne uređaje u realnom vremenu moći pratiti podatke i u skladu s njima planirati svoje svakodnevne aktivnosti.

Istraživač novosadskog BioSense instituta i vođa projekta, Branko Šikoparija, rekao je kako su ovakvi uređaji postavljeni u Osijeku i  Novom Sadu i sada su u probnom radu, a napravljene su i prve verzije aplikacija za mobilne uređaje, koji će omogućiti distribuciju podataka o alergenima u vaduhu i njihovo praćenje u realnom vremenu.

Uređaj se zasniva na spektralnoj analizi čestica u vazduhu koja omogućava kontinuirano prikupljanje podataka, što je prednost u odnosu na klasičnu metodu, koja je davala samo dnevne koncentracije, rekao je Šikoparija dodavši kako se očekuje da će uređaji i prateće aplikacije biti u punoj funkciji početkom iduće godine.

U planu je i da stručnjaci sa osječkog Sveučilišta, u saradnji s kolegama iz Novog Sada te aerobiolozima Bio Sense instituta i naučnicima osječkog Poljoprivrednog fakulteta, razvijati matematičke algoritme i modele za kratkoročne i dugoročne prognoze koncentracije polena alergenih biljaka.

(Agrosmart)