banner-image

Srbija sve bliža STO

Na otvaranju Parlamentarne konferencije o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu, koja se održava u Skupštini Srbije, rečeno je da je Srbija u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kao i da će nam članstvo doneti mnoge koristi.Na konferenciji učestvuje više od 100 predstavnika nacionalnih i regionalnih parlamentarnih delegacija iz zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana, pridruženih zemalja i organizacija, Evropskog parlamenta i visoki zvaničnici Vlade Srbije.

Pomoćnica ministra trgovine Srbije Olivera Jocić poručila je da, iako međunarodni trgovinski sistem prolazi kroz ozbiljne izazove, kako ih nazivaju – „trgovinski rat“ ili „carinski rat“, što je preterano, taj sistem se nikada neće raspasti.

„Nezamisliv je scenario o raspadu međunarodnog ekonomskog sistema“, naglasila je Jocićeva. Podsetila je da je STO globalna organizacija sa 164 zemalje i carinske teritorije, što je 84 odsto svih zemalja sveta. Naglasila je da STO pokriva 98 odsto svetske trgovine i navela da su koristi od članstva u toj organizaciji – preferencijalni pristup tržištu za članice, sistem zaštite od nelegalnih mera i zaštita u slučaju sporova, pravna sigurnost, povezivanje…

„Smatramo da je to signal sigurnosti i predvidivosti i koji je važan za privlačenje stranih investicija“, kaže Jocićeva.

Srbija ima sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zatim u regionu CEFTA sporazum, sporazume o slobodnoj trgovini sa pojedini zemljama, kao i da je u decembru otvoreno pregovaračko poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, čiji je važan deo i STO.

„Spremni smo da se potpuno integrišemo u međunarodni ekonomski sistem, članica smo MMF-a i Svetske banke, a sve te procese ćemo zaokružiti članstvom u STO“, navela je Jocićeva.

Kako je rekla, članstvo u STO bi Srbiji donelo rast izvoza, priliv dirketnih stranih investicija i ekonomski rast. „U završnoj smo fazi i računamo na podršku parlamenta, ali i drugih partnera i EU“, poručila je Jocićeva.

Učesnike je na otvaranju konferencije pozdravio potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević koji je rekao da je Srbija u završnoj fazi ostvarenja članstva u STO, te da aktivno radi na usklađivanju zakona sa tom organizacijom i Evropskom unijom. Kako je rekao, to je začajan skup zbog aktuelnosti, ali i kompetencija učesnika. 

„Siguran sam da smo saglasni u stavu da su susreti u parlamentu veoma važni da prezentujemo stavove i zajednički tražimo rešenja“, napomenuo je Milićević.

Ukazao je da Skupština Srbija sa parlamentima u regionu učestvuje u iznalaženju rešenja za regionalna pitanja. „Razmena iskustva je pravi i jedini način za rešavanje ovako složenih pitanja“, dodao je potpredsednik srpskog parlamenta.

Predsednik PS Mediterana Pedro Roke saglasan je da će dvodnevna konferencija biti od velikog značaja za dalju trgovinsku razmenu zemalja regiona. 

„Naša dužnost je da učinimo sve što možemo da podstaknemo bolje uslove za zemlje Zapadnog Balkana i zato je važno da čujemo konkretne predloge zakonskih propisa da bi regionalna trgovina bila unapređena“, poručio je Roke. Dodao je da trgovina i zapošljavanje vode ka socijalnom miru. 

Skupu je prisustvovao i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici koji je rekao da EU želi da pomogne regionu da ostvari veću saradnju i trgovinsku razmenu. 

„EU deli ciljeve ove inicijative da se diskusijom trgovina Mediterana unapredi, a da i region time ostvari veću ulogu u svetskoj trgovini“, rekao je Fabrici. Naglasio je da je promovisanje slobodne trgovine jedno od najvećih dostignuća STO, a da je to doprinelo smanjenju svih carinskih barijera, a tako i smanjilo cene za krajnje korisnike. 

Šef Delegacije EU u Srbiji ukazao je i da je trgovina za EU pokretač prosperiteta, a tržište kamen temeljac evrointegracija i pohvalio sporazum CEFTA koji je znatno poboljšao trgovinsku razmenu između zemalja zapadnog regiona.

„Mi podržavamo pristupanje Srbije članstvu u Uniji, jer je to neodvojivi deo poglavlja 30. Takođe, podržavamo i CEFTA sporazum koji je dao impuls trgovini u regionu“, dodao je Fabrici.

Said el Hačim iz Svetske trgovinske organizacije rekao je da je konferencija za STO ohrabrujući signal, jer podstiče trgovinu zemalja Zapadnog Balkana. 

Naglasio je da je to posebno važno u vreme „gde je na delu trgovinski rat“ kojim će biti obuhvaćeni ljudi svih delova sveta.

„Taman kada imamo najbolji rast svetske trgovine u poslednjih šest godina i kada smo ušli u svet elektronske trgovine ženskog biznisa imamo ovo kršenje pravila STO. I kriza 1929. izazvana je protekcionizmom, a ovo što nam se dešava jeste pravi rat koji uvodi pravila džungle u svetsku trgovinu sa nesagledivim posledicama“, poručio je El Hačim.

„Taj rat dolazi u najgorem mogućem trenutku. Nažalost, dešava se i vidimo sve veće povećanje carina“, dodao je El Hačim i poručio da građani moraju da budu upoznati sa stvarnim činjenicama. 

Izvor:RTS