banner-image

Žetvi se konačno nazire kraj

Česta kiša kvari završetak ovogodišnje žetve pa mesec od početka najvažniji posao u poljoprivredi još nije gotov.Ali, po svoj prilici, ovog vikenda se očekuje da bude kraj žetvi, bar u žitnici Evrope, Vojvodini jer je, po rečima direktora „Žita Srbije” Vukosava Sakovića, ostalo još nekoliko procenata neovršenih parcela pod žitom, dok će u centraloj Srbiji vršidba potrajati i tokom naredne sedmice zbog kiše i manjeg broja kombajna. Po podacima s terena, kazao je Saković, kvalitet zrna i prinosi će biti šaroliki, pa će od toga koliko je bilo kiše zavisiti kakvo ćemo žito imati ove godine.

Očekuje se da prinos bude pet tona po hektaru na nivou cele Srbije i malo iznad toga, i da naša zemlja od ovogodišnje pšenice ima između 3,2 i 3,3 miliona tona novog hlebnog zrna“, kazao je Saković, i podsetio na to da smo lane s 540.000 hektara imali 2,3 miliona tona žita, dok sada žanjemo površinu od 675.000 hektara.

Govoreći o kvalitetu zrna, on je kazao da zabrinjava hektolitarska masa, koja se kreće od 70 do 76, i što ima proklijalih zrna.
„Proklijalo zrno se javlja na parcelama gde je rod polegao, ali poleganje nije zbog obilne i česte kiše, već zavisi od sorte pšenice“, naveo je Saković, i posavetovao ratare da u narednoj setvi povedu računa i o tome.
U pogledu cene, on ističe da će kvalitetan rod sigurno biti skuplji, ali će cena biti stvar dogovora otkupljivača i prodavca.
Predsednik „Žitounije” Zdravko Šajatović kaže da se može očekivati da na zimu pšenica vredi više jer će podbačaje u prinosu i kvalitetu zbog kiše imati i zemlje u okruženju, ali i one koje su daleko od Srbije.
U Rusiji se očekuje 20 odsto manji prinos, a i Ukrajina će imati manje žita“, rekao je Šajatović.

U pogledu kvaliteta, on kaže da su očekivanjae da će polovina žita biti dobrog kvaliteta, a druga lošijeg pa će ta loša ići za stočnu hranu. Ali, može se desiti, navodi, da zbog obilnih kiša u pšenici bude više od četiri odsto proklijalog zrna pa takvo žito neće kupovati ni fabrike stočne hrane.

„Uglavnom je cena novog roda kao što je bila i tokom žetve, i kreće se od 16 do 17 dinara kilogram, odnosno 16 dinara bez PDV-a i 17 s tim porezom, dok su Robne rezerve Srbije otkupile simboličnih 30.000 tona po 18 dinara.“
Za sada se još ne trguje pšenicom novog roda jer ratari i mlinari čekaju kraj žetve pa je samo skladište u silose.
U „Žito Bački” rekli su da nisu počeli da otkupljuju novu pšenicu. Cena se formira dnevno i juče je kilogram pšenice bio 16,5 dinara, s PDV-om, kazali su u tom udruženju, navodeći da upravo zbog trenutne cene, koja ne ide naruku ratarima, otkup stoji.
S druge strane, u AD „Ratar” u Pančevu kazali su da se kod njih trguje novim rodom i da plaćaju u zavisnosti od kvaliteta zrna i količine koja se nudi na prodaju. O ceni se dogovaraju s prodavcem žita i do sada su davali za kilogram nove pšenice od 16,2 do 16,5 dinara, bez PDV-a, navode u „Rataru”. Na području južnog i srednjeg Banata žito je slabo rodilo jer su obilne padavine oprale zrno pa pšenicu ispod 70 hektolitara ne primaju. 
Z. Delić
Izvor:Dnevnik