banner-image

Cene svinja u porastu, uskoro 185 dinara za kilogram

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas jednu od najvećih farmi za tov svinja u Mačvi, „Braća Parlagić“ u Zasavici i tom prilikom rekao da cene svinja rastu i sve su procene da će vrlo brzo dostići 180, do 185 dinara za kilogram žive vage.

Prema njegovima rečima, to je rezultat ulaganja u prerađivačku industriju, kao i zato što ima sve više klanica u Srbiji.

„Ono što je naredni zadatak države je da osavremenimo sistem, odnosno donesemo nove pravilnike o oceni kvaliteta mesa, jer to zahteva tržište“, najavio je Nedimović.

Milovan Ivanković je sa porodicom tovom svinja počeo da se bavi pre više od 20 godina. trenutni kapacitet farme je 2.400 dok godišnje predaju 10.000 tovljenika, uglavnom Mitrosu iz Sremske Mitrovice.

„Hvala ministru poljoprivrede i Vladi Srbije što su vratili Mitros u pogon jer to nama osigurava, ali i olakšava plasman. A ostali farmeri bi trebalo da slede moj primer, svi da se uozbiljimo, kako bismo imali ovakve rezultate“, kaže Ivanković.

Vlasnik farme je u novi, najsavremeniji objekat u ovom delu Evrope za uzgoj tovnih svinja, uložio je 40 miliona dinara, od čega su osam miliona dinara sredstva koje je preko konkursa dobio od Ministarstva poljoprivrede. Reč je o potpuno automatizovanom sistemu tečnog tova, kao i ventilaciji koja vazduh hladi vodom, pa su uslovi za uzgoj svinja idealni. Takođe, smanjuje se i mogućnost prehlade i preterane upotrebe antibiotika. 

„Ja bih voleo da svi slede moj primer i konkurišu za subvencije namenjene izgradnji objekata, ali da ne grade po zastarelom sistemu jer će zbog afričke kuge“ i ostalih bolesti moći da rade samo ovakvi zatvoreni sistemi za tov. U moju farmu ne može muva da uđe“, tvrdi vlasnik farme „Braća Parlagić“.

I ministar Nedimović podsetio je da je država do sada pomogla izgradnju više od 400 novih objekata u stočarstvu, a da će to nastaviti i ubuduće.

„Sada će to moći i preko IPARD programa, uskoro slede novi konkursi, pa pozivam sve poljoprivrednike da se prijave, ali da razmišljaju o budućnosti, o ekologiji, o iskorišćavanju organskog otpada jer to ne znači samo uštedu u proizvodnji, već i očuvanje kvaliteta i oplemenjivanje zemljišta“, naglasio je Nedimović.

 Izvor:RTV