banner-image

Sve više slučajeva trovanja pečurkama

Mediji u poslednje vreme sve češće izveštavaju o trovanjima ljudi izazvanim konzumiranjem otrovnih pečuraka. Stručnjaci upozoravaju da veliki broj jestivih gljiva ima svoje otrovne dvojnike i da ih je ponekad teško razlikovati. Nije retkost čak ni da pogreše iskusni sakupljači. Ono čime su se ponekad rukovodili sakupljači gljiva je to da se jestive vrste ne pojavljuju u isto vreme kada i njihovi otrovni dvojnici.

Međutim, promene klime i nekarakteristična godišnja doba doveli su do toga da se pojedine gljive javljaju u vreme i na mestima gde ih niko ne bi očekivao. To je jedan od osnovnih razloga zašto dolazi do trovanja koja mogu da imaju i smrtni ishod.

Zelena pupavka je jedna od najotrovnijih gljiva na našim prostorima i odgovorna je za nedavnu smrt jednog mladića. Ov gljiva slična je veoma cenjenoj gljivi kneginji, koja je takođe iz familije pupavki što je verovatno i uzrokovalo trovanje.

Sakupljači mogu da pogreše i kada su u pitanju lisičarke i njihovi dvojnici zavodnice, ali i još neke vrste.

Veliki broj trovanja koji je zabeležen ove godine posledica je i dobre gljivarske godine jer je zbog obilnih padavina sakupljen veliki broj gljiva. Mnoge su završile i napijacama gde se najčešće prodaju bez adekvatne kontrole.

Kako je gljivarska sezona i dalje  toku, treba biti oprezan i gljive kupovati samo od proverenih prodavaca. Oni koji sami idu da ih sakupljaju moraju biti dobro obučeni ili ići u društvu sa dobrim poznavaocem.

Ukoliko do trovanja ipak dođe savetuje se da se što pre potraži lekarska pomoć jer je lečenje utoliko efikasnije, ukoliko se ranije primeni.

S.K.