banner-image

Najsavremenija mehanizacija prikazana u Kaću

 U Kaću je održana 14. Smotra poljoprivredne industrije i trgovine – SPIT koju je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakavši tom prilikom da  manifestacije poput ove zaslužuju posebnu pažnju, jer promovišu najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju.Kroz ovakve smotre, kako je rekao, daje se svojevrstan doprinos razvoju i unapređivanju poljoprivredne proizvodnje na teritorji AP Vojvodine.

„Savremena poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene savremenih poljoprivrednih mašina, i pogonskih i priključnih, jer od njihovog kvaliteta, performansi i radnih učinaka zavisi kvalitet obavljenih agrotehničkih operacija u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Zato je SPIT odlična prilika da se poljoprivredni proizvođači neposredno upoznaju sa prednostima savremene mehanizacije“, istakao je Radojević.

On je podsetio da je resorni sekretarijat prošle godine, prepoznavši potrebu za obnavljanjem mehanizacije,  u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, imao usaglašene mere po pitanju nabavke nove pogonske i priključne mehanizacije. Radojević je istakao da unazad dve decenije, nisu značajnija sredstva  uložena za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Time se doprinelo poboljšanju stanja mehanizacije  u Srbiji i AP Vojvodini u cilju postizanja što kvalitetnije obrade zemljišta, te smanjivanja troškova proizvodnje, koja na poljoprivrednim gazdinstvima treba da bude profitabilnija i ekonomičnija.

 Resorni sekretar je čestitao organizatorima na visokoprofesionalnoj izložbi mehanizacije, i poželeo proizvođačima uspešnu poljoprivrednu godinu. Podsetio je još i da  poljoprivrednicima Vojvodine stoje na raspolaganju izuzetno povoljne kreditne linije za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije kod Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda.

 Ovom tradicionalnom manifestacijom, u organizaciji Kluba 100P plus, na parceli porodičnog gazdinstva Malešev, na putu Kać – Budisava, na svečan način je obeležen kraj žetve.