banner-image

Priština uvela carine na uvoz voća, povrća i kukuruza

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Makedonije, povodom odluke privremenih institucija u Prištini da uvedu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza. 

On je za agenciju Beta izjavio da će pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) jer je direktno prekršen taj sporazum.

Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini primenjuje zaštitnu carinu od 30% na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od juče i odnosi se, kako su naveli na „sve trgovinske partnere“.

– Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele – naveo je Ljajić koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Dodao je da nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a da se najnovija odnosi na sve. 

– Takav odnos je u suprotnosti, ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope, već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu – rekao je Ljajić.

Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će, kako navode u Ministarstvu trgovine Srbije, najveću štetu od te odluke pretrpeti članice CEFTA sporazuma.

Izvor: eKapija