banner-image

U Arilju osnovana prva složena zadruga

U Arilju je osnovna prva složena voćarska zadruga u čijem sastavu se nalazi pet zadruga  iz čitave Srbije. Inicijator osnivanja je zadruga „Agro eko voće“ iz Arilja gde će i biti sedište složene zadruge.

Ova  zadruga će, kako  je za naš portal rekao agrarni analitičar Branislav Gulan, poslovati po principu kako su to radili nekadašnji kombinati. Cilj je, kako je dodao, da udruženi zadrugari zajednički nastupaju na tržištu i ostvare bolje uslove za plasman svojih proizvoda na domaćem, ali i inostranom tržištu.

Gulan ističe da je u Srbiji najviše gazdinstava koja imaju 2,5 hektara i da je cilj da se upravo ona uruže i zajednički nastupaju na tržištu.

Inače, zadruga  „Agro eko voće“ je jedana od onih koje su u akciji „500 zadruga u 500 sela“ koju sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javih preduzeća, dobila oko 100.000 evra i ta sredstva uložila je u kupovinu mašina za preradu voća. Ove godine u okviru akcije biće dodeljeno 825 miliona dinara, a tokom tri godine zadrugari bi trebalo da dobiju ukupno okko 25 milon evra za unapređenje poslovanja. To je veliki preokret u odnosu na prethodni period kada je, kako navodi Gulan, u Srbiji godišnje nestajalo po stotinu zadruga, dok je od početka akcije do danas osnovano 256 novih.

S.K.