banner-image

Priština skinula uvozne barijere za neke namirnice

Vlasti u Prištini su skinule barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, navodi se u saop[tenju potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je izrazio i očekivanje da će sve mere biti brzo ukinute.

Ljajić je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu trgovinske barijere, odnosno carinu od 30 odsto, na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, čime se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA. 

On je objasnio da je pre tog sastanka stigla potvrda da je u Prištini odlučeno da se ukinu carine samo na određene proizvode, a da će, prema nezvaničnim informacijama, i dalje biti carinjen uvoz paprika, grožđa, malina i kupina. 

U slučaju da Priština ne ukine sve trgovinske barijere, svaka članica CEFTA će odlučiti o tome koje će recipročne mere primeniti, istakao je Ljajić, dodavši da niko ne želi trgovinski rat, koji nikome ništa dobro neće doneti.

Od prištinskih vlasti se, kako je naglasio, očekuje da ukinu i dodatne akcize na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carinu na mleko i mlečne proizvode iz Bosne i piva iz Crne Gore.

Ljajić je najavio da će operativno telo rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA sporazuma o rešavanju sporova.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.