banner-image

Stop "molekularnim makazama" u gajenim biljkama

Evropski sud pravde (EJC) presudio je u sredu (25.7.) da novi set tehnika u genetskom inženjeringu, osmišljen od strane biotehnoloških firmi, ipak podleže pravilima o genetski modifikovanim organizmima (GMO).

Tehnike uzgoja organizma kreiranih mutagenezom ranije su bile izuzete iz ovih pravila. Mutageneza predstavlja proces u kojem su određene genetske sekvence uklonjene, ali nijedna strana sekvenca nije dodata. Ovaj izuzetak osporen je od strane malih francuskih poljoprivrednika, a njihova tužba je došla čak do najvišeg suda u Evropi.

Odluka suda glasi:

–     Nove tehnike u mutagenezi kao što su „molekularne makaze“ nose isti rizik za ljude, životinje i okolinu kao što sa sobom nosi i tradicionalni genetički inženjering.

–     Hrana proizvedena putem ovih najsavremenijih tehnologija mora biti podvrgnuta istim procenama rizika, praćenju i sistemu etiketiranja kao što se to zahteva kod tradicionale GMO hrane.

–     Jedino alatke za mutagenezu koje su „konvencionalno korišćene pri različitim upotrebama i imaju dugačku evidenciju sigurnosti“ biće izuzete u budućnosti.

Zašto su tehnike kontroverzne: Uprkos tome što su prethodno izuzete od pravila, tehnike kao što su „molekularne makaze“ imaju isti efekat na useve kao što bi imalo i unošenje stranih gena. Mogu da proizvedu nove varijacije genetski modifikovane hrane po stopi „van svih proporcija“ u poređenju sa starim metodama mutageneze.

Reakcija proizvođača hrane: Velike farme i kompanije koje proizvode hranu tvrde da su novi alati za mutagenezu neophodni kako bi išli u korak sa globalnom potražnjom i konkurencijom.

Reakcija javnosti: Zagovornici potrošača pozdravili su presudu, jer su evropski kupci izuzetno oprezni kada se radi o genetski modifikovanoj hrani i zabrinuti zbog toga što se ona pojavljuje u prodavnicama neoznačena. Pobornici zdrave životne sredine su, takođe, zadovoljni zbog ovog poteza. Mute Šimpf iz udruženja Prijatelji Zemlje izjavio je da odluka Evropskog suda pravde „pobeđuje poslednji pokušaj biotehnološke industrije da progura neželjene genetski modifikovane proizvode na naša polja i tanjire.

Izvor:DW