banner-image

Gornji Milanovac za poljoprivredu daje 50 miliona

Opština Gornji Milanovac godišnje za poljoprivredu izdvaja 50 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su za podsticanje razvoja stočarstva, voćarstva, povrtarstva, pčelarstva i seoskog turizma. Nedavno je oko 150 poljoprivrednika iz ove opštine potpisalo ugovore o dodeli podsticajnih sredstava. Najviše budžetskog novca poljoprivrednici će uložiti u nabavku sistema za navodnjavanje, kupovinu visokokvalitetnih junica i poljoprivredne mehanizacije.

– Registrovana gazdinstva sa teritorije naše opštine mogu da računaju na značajna sredstva koja dodeljujemo po osnovu pet mera. Podstičemo i gazdinstva koja su članovi zadruga. Maksimalan iznos sredstava po korisniku iznose je i do 400.000 dinara zavisno od toga kojom se proizvodnjom bavi, kaže Milka Nedeljković iz kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Na teritoriji ove opštine trenutno postoji šest zadruga. Poslednja je nedavno osnovana u selu Šilopaj  i okuplja voćare koji proizvode maline, šljive, lešnike, borovnice, ribizle i drugo voće. Cilj udruženih voćara je, kako je za RTS izjavio direktor zadruge Branko Miličić da konkurišu za dobijanje sredstava za sušaru kako bi mogli da prerađuju voće pre prodaje.

S.K.