banner-image

Članovi G20 zabrinuti zbog kršenja trgovinskih pravila

Ministri poljoprivrede zemalja G20 izrazili su zabrinutost zbog sve raširenije upotrebe protekcionističkih trgovinskih mera koje nisu u skladu s pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Učesnici sastanka, uključujući i ministre iz SAD-a i Kine, u zajedničkoj izjavi u Buenos Ajresu su potvrdili odlučnost da neće usvajati „nepotrebne prepreke“ trgovini i potvrdili prava i obveze koji proističu iz sporazuma STO.

Ministri nisu pojasnili na koje su mere mislili u zajedničkoj izjavi, ali su istakli da se, „imajući u vidu važnu ulogu STO, slažu da nastave s reformom trgovinskih pravila u poljoprivredi“.

Sastanak dolazi u trenutku povećanih napetosti koje su poremetile poljoprivredna tržišta.

Kina i drugi američki trgovinski partneri uveli su mere odmazde prema američkim farmerima nakon što je Trampova administracija uvela carine na čelik i aluminijum iz EU-a, Kine i Kanade.

Nemačka ministrica Julija Klokner potvrdila je da se u Buenos Ajresu vodi „iskrena rasprava“ o tome da ne žele jednostrane protekcionističke mere.

Ministar poljoprivrede SAD Soni Perdju najavio je da bi američki farmeri već u septembru mogli dobiti subvencije iz planiranog paketa pomoći u vrednosti od 12 milijardi dolara.

Očekuje se da bi američki poljoprivrednici, zbog mera odmazde uvedenih nakon što je Vašington uveo carine na kinesku robu, mogli pretrpeti štetu od oko 11 milijardi dolara .

Perdju je program pomoći nazvao privremenom merom za 2018. godinu.

Izvor:N1