banner-image

Zadrugama 825 miliona dinara, konkurs u toku

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić predstavio je rezultate realizacije projekta “500 zadruga u 500 sela” postignute tokom prvih godinu dana. Tom prilikom izjavio je da su u proteklih godinu dana 22 zadruge u Srbiji dobile 196 miliona dinara bespovratne pomoći.

Krkobabić naveo da je za razvoj zadrugarstva u 2018. godini iz budžeta opredeljeno 825 miliona dinara. Pozvao je zadrugare da se prijave na konkurs koji je u toku, objašnjavajući da o dodeli sredstava odlučuju članovi Odbora za selo SANU, univerzitetski profesori i čelnici oba vodeća zadružna saveza.

Ministar je naglasio da zadrugarstvo, odnosno udruživanje, nije želja već neophodnost jer usitnjeni posedi male površine koja ne prelazi u proseku 4,5 hektara nameću udruživanje kao imperativ. 

Prezentaciji rezultata prisustvovali su i predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov.

Javni konkurs radi dodeljivanja bespovratnih sredstava za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini odnosi se na celokupnu teritoriju Republike Srbije, a naročito u Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički, Pčinjski upravni okrug i Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohija.

Maksimalan predviđen iznos bespovratnih sredstava prema ovom konkursu za novoformirane zadruge iznosi 7.500.000,00 dinara. Za stare zadruge korisnici mogu da dobiju 15.000.000,00 dinara, a za složene zadruge  60.000.000,00 dinara.

Rok za podnošenje prijava je do 15.08.2018. godine. za novoformirane i stare zadruge, a za složene zadruge rok je do 15.09.2018. godine.

Kompletan tekst konkursa može se pogledati ovde.