banner-image

Krkobabić: Srbija treća u svetu po proizvodnji šljiva

Krkobabić je podsetio da u Srbiji ima 42 miliona stabala šljive, ali da se u odnosu na period od pre 120 godina prerada tog voća smanjila za pet do šest puta, tako da se najviše koristi za proizvodnju rakije. 

„Prvi izvozni proizvod Srbije u Sjedinjene Američke Države krajem 19. veka bila je suva šljiva. Tada je u SAD izvezeno 30.000 tona suvih šljiva, a naš izvoz sada ne prelazi pet do šest hiljada tona“, rekao je Krkobabić prilikom obilaska opštine Blace.

On je rekao da postoji spremnost Vlade Srbije i njegovog ministarstva, da zajedno s lokalnom samoupravom i postojećim zadrugama, rade na otvaranju složene zadruge u Blacu koja će omogućiti da šljiva koja uspeva u blačkom kraju ne završi u kazanima, već da bude preradjena.

„Takav jedan pogon je za očekivati sledeće godine ukoliko zadrugari i ljudi iz lokalne samouprave to ozbiljno shvate i krenu u taj projekat“, istakao je Krkobabić.

On je podsetio da je u toku konkurs za dodelu podsticajnih sredstava zadrugama i dodao da je ove godine za tu namenu obezbedjeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više sredstava nego prošle godine. 

„Interesovanje zadrugara je veliko. Verujem da ćemo uspeti da zadovoljimo opravdane zahteve 60 do 70 zadruga“, izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, zadruge formirane do 2017. godine mogu da računaju na iznos od najviše 15 miliona dinara podsticajnih sredstava, nove zadruge na iznos od 7,5 miliona dinara, a složene na iznos do 60 miliona dinara.

„Prednost prilikom dodele sredstava daćemo najnerazvijenim krajevima, ali ćemo uvažiti sve grane agrara – voćarstvo, ratarstvo i stočarstvo“, istakao je Krkobabić.

On se u Kulturnom centru Drainac u Blacu sastao sa zadrugarima iz tog kraja, predstavnicima zadružnog saveza i opštinske poljoprivredne službe i informisao ih o finansijskim podsticajima za zadruge.

Krkobabić je sa saradnicima obišao zemljoradničku zadrugu „Blačka Blace“ koja je dobila iz državnog buždeta nešto više od 12 miliona dinara za izgradnju hladnjače i nabavku mehanizacije.

Direktor zadruge „Blačka Blace“ Dušan Zečević rekao je da su zadruge jedini spas za srpsko selo i izradio nadu da će za pet godina u Blacu biti 20 zadruga, „dok je 30 optimalan broj zadruga da bi to mesto moglo da funkcioniše“.

(Beta)