banner-image

Skup "Za Srbiju bez krzna" u Beogradu

Udruženje „Sloboda za životinje“ je  u Beogradu organizovalo skup pod nazivom „Za Srbiju bez krzna“.

Povod za organizovanje ovog skupa je to što se u javnosti odnedavno dovodi u pitanje stupanje na snagu člana Zakona o dobrobiti životinja koji zabranjuje uzgoj, uvoz, izvoz i reprodukciju životinja isključivo zarad krzna i kože.  Ovaj član trebalo bi da počne da se primenjuje od 1.1.2019. godine. Proizvođačima krzna svojevremeno je dat rok od deset godina u kojem je trebalo da se preorijentišu na neku drugu proizvodnju. Više od polovine proizvođača je to i učinilo. Preostali se još bave ovim poslom, a nezvanično postoje i  farme koje nisu u legalnim tokovima. Kako se približava rok kada će početi da se primenjuje sporni član Zakona sve su glasniji proizvođači koji se tome protive.

Iako je donedavno izgledalo da je primena ovog člana samo formalnost, o ovoj temi se nedavno raspravljalo i na Odboru za poljoprivredu, pa je prestanak uzgoja krznašica kao jedne ekološki loše i ekonomski ne tako značajne proizvodnje doveden u pitanje.

Organizacije za zaštitu životinja i veliki deo javnosti zalažu se za stupanje na snagu ovog člana. Nedavno je udruženje „Sloboda za životinje“ pokrenulo peticiju u kojoj se upozorava da krznari u saradnji s pojedinim političarima pretenduju da se Zakon izmeni time što će ovu zabranu dodatno prolongirati ili je potpuno ukinuti, radi sopstvenog interesa i profita, odbijajući da sagledaju naučne činjenice i apele evropskih institucija. Proizvođači su, kako se navodi, imali devet godina da se, uz pomoć države, preusmere na druge grane privrede, čemu je ovaj tranzicioni period i služio. Važno je napomenuti da su mnoge zemlje imale kraći prelazni period, što ih nije sprečilo da svoje zakone primene bez dodatnog odlaganja. Nema jakih argumenata koji bi bili povod za prolongiranje ili brisanje spornog člana ovog zakona. S druge strane, razlozi zabrane uzgoja životinja za proizvodnju krzna su mnogobrojni sa svih aspekata, zaključuje se u tekstu peticije.

Izvor:Poljoprivrednik